Inrikes

Grundlagen under genuslupp

Ett genusperspektiv förs in i den pågående grundlagsutredningen. Det är statsvetaren Lenita Freidenvall på Stockholms Universitet som fått uppdraget att göra en analys av könsperspektivet i grundlagens regeringsform.Några frågeställningar i genusanalysen är ”Ska medborgaren omtalas som ’han’ i grundlagen?”, ”Är skyddet mot könsdiskriminering fullgott?” och ”Säkerställs jämställdhet i beslutande församlingar?”. Freidenvall har drygt två månader […]

Ett genusperspektiv förs in i den pågående grundlagsutredningen. Det är statsvetaren Lenita Freidenvall på Stockholms Universitet som fått uppdraget att göra en analys av könsperspektivet i grundlagens regeringsform.
Några frågeställningar i genusanalysen är ”Ska medborgaren omtalas som ’han’ i grundlagen?”, ”Är skyddet mot könsdiskriminering fullgott?” och ”Säkerställs jämställdhet i beslutande församlingar?”. Freidenvall har drygt två månader på sig, uppdraget ska redovisas för grundlagsutredningen den 12 mars.
Arbetaren har flera gånger tidigare skrivit om bristen på jämställdhets- och genusanalys i grundlagen, senast i maj i förra året.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga