Utrikes

Rekordstor protest mot kriget i Irak

– Vi behöver inte fler trupper i Irak, vi behöver mer pengar här hemma. Vi behöver en hoppets vision snarare än en rädslans, sade pastorn och människorättsaktivisten Jesse Jackson till de enligt arrangörerna cirka 500000 demonstranterna som samlats utanför kongressbyggnaderna.– Vi behöver skapa smarta barn, inte smarta bomber, och en insikt om att det inte […]

– Vi behöver inte fler trupper i Irak, vi behöver mer pengar här hemma. Vi behöver en hoppets vision snarare än en rädslans, sade pastorn och människorättsaktivisten Jesse Jackson till de enligt arrangörerna cirka 500000 demonstranterna som samlats utanför kongressbyggnaderna.
– Vi behöver skapa smarta barn, inte smarta bomber, och en insikt om att det inte är makt som ger rätt, utan rätt som ger makt, fortsatte han.

Andra talare vid demonstrationen, som organiserades av paraplyorganisationen United for Peace and Justice, var skådespelarna Sean Penn och Jane Fonda, flera krigsmotståndare från kongressen, kvinnor från National Organisation for Women och andra feministgrupper, militärer och krigsveteraner som motsätter sig kriget samt representanter från arbetarorganisationer såsom AFL-CIO.
– Det amerikanska folket visade tydligt vad de tyckte i valet i november, då de avsatte flera av dem som delar president Bushs tjurskalliga tänkande. Den nya kongressen har ett ansvar gentemot folket att avsluta det militära uppdraget i Irak och ta hem våra trupper nu, sade Fred Mason som är ordförande för AFL-CIO:s lokalförening i Maryland.

Fred Mason menade i likhet med många andra talare att kongressen omedelbart bör dra in det ekonomiska stödet till den amerikanska ockupationen av Irak.
Lördagens demonstration i Washington var en av drygt 50 som hölls runt om i landet under helgen. I San Francisco deltog 5 000 personer i en protest mot planerna att skicka ytterligare 21 500 soldater till Irak. I Seattle samlades drygt 1 000. I Los Angeles gick tusentals människor ut på gatorna. Många bar skyltar där det stod ”Ställ Bush inför krigsrätt”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga