Inrikes

Polis friad för pepparsprejning

I måndags kom den första domen om polisens användning av pepparsprej.Domen som meddelandes i Helsingborgs tingsrätt, friade en polis som i april 2005 använde pepparsprej mot en bilist som inte lydde polisen och stannade i sin bil. Tingsrätten fällde mannen för förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd, straffet blev 3 600 kronor i böter. Tingsrätten […]

I måndags kom den första domen om polisens användning av pepparsprej.Domen som meddelandes i Helsingborgs tingsrätt, friade en polis som i april 2005 använde pepparsprej mot en bilist som inte lydde polisen och stannade i sin bil. Tingsrätten fällde mannen för förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd, straffet blev 3 600 kronor i böter.

Tingsrätten anser att mannen får ta det fulla ansvaret för att han blev pepparsprejad då polisen inte hade något annat val när han satt på mannen som låg på marken och slingrade sig.

Enligt rikspolisstyrelsens författning bör pepparsprej inte ”i andra fall än då rätt till nödvärn föreligger användas vid ingripande mot personer som ingår i en folksamling”. Kjell Lindgren som är informationsansvarig vid Citypolisen i Stockholms län säger till Stockholms Fria Tidning att pepparsprej endast får användas mot enskilda i en nödvärnssituation och inte mot grupper. Polisen har tidigare använt pepparsprej mot stora grupper av människor, senast i Salem i december, då ett flertal poliser pepparsprejade en stor grupp demonstranter.

Domen mot bilisten kan komma att bli prejudicerande i framtida mål. Bland annat riskerar ett antal poliser åtal efter sitt agerande mot en facklig blockad mot Fosie stadsdelsförvaltning i Malmö sommaren 2006. Polisen bröt upp blockaden genom att spreja pepparsprej i ansiktet på dem som utförde blockaden.

Rikspolisstyrelsen beslutade att utrusta polisen med pepparsprej i december 2004.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga