Inrikes

Enmansstrejk för rätt lön

Den strejkande utbildningssekreteraren skulle under torsdagen ha hållit två inskrivningar av nya studenter. Båda ställdes in i sista stund, och strejkvakter fanns på plats för att hindra eventuella strejkbrytare och för att dela ut flygblad. Sedan institutionens prefekt blev lönesättande chef har utbildningssekreteraren fått den lägsta löneökningen av alla anställda. Micke Jernstedt från Sundbybergs LS […]

Den strejkande utbildningssekreteraren skulle under torsdagen ha hållit två inskrivningar av nya studenter. Båda ställdes in i sista stund, och strejkvakter fanns på plats för att hindra eventuella strejkbrytare och för att dela ut flygblad.
Sedan institutionens prefekt blev lönesättande chef har utbildningssekreteraren fått den lägsta löneökningen av alla anställda. Micke Jernstedt från Sundbybergs LS har varit facklig förhandlare i några av de senaste årens löneförhandlingar Han misstänker att det är medlemskapet i SAC som har påverkat arbetsgivarens bemötande.

– De har inte behandlat oss som en riktig motpart och vägrat lyssna på våra förslag i löneförhandlingarna. De har berättat vilken lön vår medlem får och that’s it. Enligt kollektivavtalet och skolans lönepolicy har han rätt att veta på vilka grunder lönen sätts och vad han kan göra för att påverka den. Så har det inte gått till i det här fallet, säger Jernstedt.

Varför är strejken så viktig?

– För det första för att vår medlem inte har behandlats på ett schysst sätt. För det andra för att de ska förstå att vi är en seriös fackförening som vill bli bemött på samma sätt som andra fackföreningar.

Skolans personalchef, Eva Öquist, tillbakavisar att den anställdes medlemskap i SAC har påverkat bemötandet av honom och hans företrädare.
– Vi har uppfyllt alla våra förhandlingsskyldigheter. Om han är missnöjd med lönesamtalet måste facket begära förhandlingar på central nivå. Det räcker inte att enbart varsla om strejk.
Enligt Eva Öquist arbetar ungefär 40 anställda med liknande arbetsuppgifter som utbildningssekreterarens. För tre år sedan hade han högst lön av dem. Nu är han femma från toppen.
– Jag tycker att han har fått en rimlig höjning sett till gruppen. Det finns de som får lägre lön.

Arbetskamraten och läraren Christoph Andersson säger att han respekterar SAC:s strejk och hoppas att ingen ska utföra hans kollegas arbetsuppgifter.
– Personligen har jag stor förståelse för hans lönekrav. Tyvärr är Södertörns högskola en arbetsplats som är känd för olika typer av problem. Frågan är om de problem som min arbetskamrat har råkat ut för inte utgör en del av ett mycket större problem – ledningens och chefers attityd till anställda.

Det är inte första gången Sundbybergs LS varslar om strejk, men tidigare år har konflikten kunnat lösas innan strejken brutit ut. Den här gången har facket inte hört något från arbetsgivaren sedan varslet lades i november.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga