Kultur

Lysande tv om ung lust

Ungas sexliv framställs inte sällan som en stor misär. Den vuxenvärld, som dessutom har tillgång till medierna, kan lätt beskriva en verklighet där sexuella övergrepp och exhibitionistiskt dokusåpasex tycks vara det enda uttrycket för ungas sexliv. Något av ett rekord i sexuell dystopi sattes i augusti 2006 av tidningen Stockholm City som i en stort […]

Ungas sexliv framställs inte sällan som en stor misär. Den vuxenvärld, som dessutom har tillgång till medierna, kan lätt beskriva en verklighet där sexuella övergrepp och exhibitionistiskt dokusåpasex tycks vara det enda uttrycket för ungas sexliv. Något av ett rekord i sexuell dystopi sattes i augusti 2006 av tidningen Stockholm City som i en stort uppslagen artikelserie berättade om hur ”Sexhetsen tar över ungas liv”. Tidningen hade lite slarvigt läst Folkhälsoinstitutets, FHI, rapport ”Ungdomar och sexualitet” (2006) och oroats.

Nu ska det naturligtvis också påpekas att sexuella trakasserier är ett stort problem, våldtäkter ett samhällsproblem och att kondomlösa samlag kan leda till både till oönskade graviditeter och könssjukdomar.

Trots detta lever och frodas den sexuella lusten. Och andelen svenska ungdomar som förtärde alkohol vid första samlaget har enligt FHI-rapporten sjunkit från 52 procent 1979 till 23 procent 1999. Runt 90 procent av tillfrågade gymnasieelever skattade för övrigt upplevelsen av sitt senaste samlag som mycket eller ganska positiv.

I Storbritannien ska MTV:s serie The Virgin Diaries ha väckt upp upprörda känslor och lett till tittarstorm när den hade premiär i augusti 2006. När den nu i december-januari gick i svenska MTV blev det få tidningsrubriker. Förmodligen hade lite moralpanik gett serien högre tittarsiffror vilket den hade förtjänat. Detta är ett exempel på att det går att göra lysande teve som tar människors känslor och tankar om sexualitet på allvar, fyllt av värme, humor, charm och mycket lust inför det steg i människors utveckling som handlar om att förlora den så kallade oskulden.

Med hjälp av en kamera sitter tjejer och killar i 16–18-årsåldern och berättar öppet om sin längtan att ”få till det”, och sedan följer filmteamet med dem när de träffar vänner eller går ut på klubbar.

Snaskigt? Knappast. Sensationellt? Inte direkt. Tänkvärt? Absolut.

Varje avsnitt avslutas för övrigt med en upplysning att den medverkades familj gett sitt fulla samtycke till filmen och som tittare sänder man en tacksamhetens tanke till dessa framsynta föräldrar. Homofoberna måste ha fått panik när 16-åriga Mark från Essex förklarar att han som bisexuell har möjlighet att förlora oskulden två gånger eller när 17-åriga Chervana från Surrey kommer på att hon faktiskt vill göra det med en tjej och inte en kille.

I vår kommer sexprogrammen i Sverige bli fler; Kanal 5 drar igång Fråga Olle igen, TV3 låter Tilde Fröling och Dajana Lööf i samarbete med RFSU göra Lustgården och så kanske TV4 äntligen släpper lös de svenska Sexinspektörerna. Återstår att se om någon vågar göra en svensk version av The Virgin Diaries.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga