Debatt

Kommunismen god tvåa i ondska?

Desillusionen över världens politiska liv drabbar de flesta av oss tidigt. Vi ser hur människor med begär efter makt och rikedom tänjer på samhällsbärande principer eller struntar i dem helt. Hyckleri och lögn tillhör de främsta politiska redskapen. En princip som får ta mycket stryk är den som handlar om konsekvens. Välgärningar utförda av meningsfränder […]

Desillusionen över världens politiska liv drabbar de flesta av oss tidigt. Vi ser hur människor med begär efter makt och rikedom tänjer på samhällsbärande principer eller struntar i dem helt. Hyckleri och lögn tillhör de främsta politiska redskapen.
En princip som får ta mycket stryk är den som handlar om konsekvens. Välgärningar utförda av meningsfränder blir avgörande för samhällets demokratiska utveckling, utförda av politiska motståndare har de bara en bagatellartad betydelse. Med begångna synder är förhållandet det motsatta. Offer för förtryck och folkmord förtjänar uppmärksamhet om de kan associeras med motståndarens ideologi, kan de associeras med ens egen måste de förminskas eller sopas under mattan.

Av den borgerliga regeringen har Forum för levande historia nu blivit ålagt att till sitt arbete om nazismen lägga en ”informationsinsats” om kommunismen, med redovisning senast vid mitten av 2008. Det är en utvidgning av myndighetens uppdrag, gissningsvis beordrat för att det passar en viss politisk agenda, som det finns anledning att oroa sig över.
Med sin öppna rasism och våldskult, sitt industrimässigt bedrivna mördande och den skada den hann orsaka mänskligheten i förhållande till hur kort tid den var mäktig, är nazismen unik i historien. Det går inte att ställa den och kommunismen på samma nivå.
Skulle det ha gjort detsamma för världen om Hitlers armé hade vunnit kriget på östfronten, under andra världskriget, istället för Stalins röda armé? Kommunismen har också annat på sitt pluskonto – till exempel arbetet otaliga kommunistiska fackföreningar över hela världen har gjort för demokrati och mänskliga rättigheter, ofta under förföljelse av och mord på sina medlemmar. Vad har nazismen på sitt pluskonto?
Om regeringen med sitt agerande bidrar till att ge kommunismen tvillingstatus ihop med nazismen innebär det ofrånkomligen att nazismens negativa värde reduceras och att dess offer kränks. Dessutom spelar man i händerna på de högerextrema grupperingar och partier som försöker tvätta sitt politiska rykte genom att hävda att nazismen inte var värre än kommunismen.

Om regeringens avsikt, å andra sidan, bara är att slå fast att kommunismen kommer in som en slags god tvåa i ondska efter nazismen, är man fortfarande ute på djupt vatten. Det finns andra historiska fenomen som gjort mänskligheten lika stor eller större skada än den som kan tillskrivas kommunismen: den flerhundraåriga kolonialismen, slaveriet som underbyggde industrialismen som i sin tur gav västerlandet dominans över resten av världen, västerlandets ännu pågående ekonomiska dominans.
Enligt FN:s livsmedelsprogram (www. wfp.se) dör 25000 människor av svält varje dag. Ett överväldigande flertal av dessa hade oturen att födas i någon före detta västerländsk koloni. Enligt The Hunger Site (www.thehungersite.com) var dödssiffran 35000 per dag för tio år sedan och 41000 per dag för 20 år sedan. Räknar vi med 30000 per dag blir det 186 miljoner döda bara sedan 1989, det år då kapitalismen slutgiltigt segrade, enligt flera svenska tidningars dåtida ledarsidor.

Världen blir sakta men säkert bättre och bättre att leva i, javisst. Men det är en klen tröst för de människomassor som framsläpade sina korta och eländiga existenser och försvann, under de hundratals år det tog innan nationerna de hörde till lyckades börja anpassa sig in i tävlingen som till himmelriket bär – och för dem som fortfarande dukar under till följd av systemets usla verkningsgrad.
Deras öden förtjänar också att kommas ihåg. Forum för levande historia bör vara ett organ för upplysning, inte för ideologispridning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984