Inrikes

Säpo känner sig hotat

Förslaget som skickats ut av försvarsdepartementet behandlar bland annat det topphemliga underrättelseenheten Kontoret för särskild prövning, KSI, och dess arbete med att förebygga brottslighet eller verksamhet som kan vara brottsligt. Enligt lagförslaget ska KSI få befogenheter att agera med ”särskilda metoder” såsom telefonavlyssning, kameraövervakning och signalspaning, skriver TT. Säpo uttrycker stark oro över att KSI:s […]

Förslaget som skickats ut av försvarsdepartementet behandlar bland annat det topphemliga underrättelseenheten Kontoret för särskild prövning, KSI, och dess arbete med att förebygga brottslighet eller verksamhet som kan vara brottsligt. Enligt lagförslaget ska KSI få befogenheter att agera med ”särskilda metoder” såsom telefonavlyssning, kameraövervakning och signalspaning, skriver TT.

Säpo uttrycker stark oro över att KSI:s metoder kommer att strida mot lagen och att den enskildes rättssäkerhet kommer att vara hotat. Att KSI lyder direkt under Försvarsmakten som i sin tur lyder under försvarsdepartementet är ett stort problem anser Säpo och menar att detta ”är helt främmande för vårt statsskick”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984