Inrikes

”Hur knasigt som helst”

Hanna Ellmén är 24 år och snart färdig planarkitekt. Hon ser flera problem i att vara tvungen att ta anvisade arbeten oavsett personlig kompetens. – Det fungerar nog bra i några månader, men det är inte så lyckat i längden. För det första försvinner jobben för dem utan utbildning till de högskoleutbildade. Utbildningarna de läser […]

Hanna Ellmén är 24 år och snart färdig planarkitekt. Hon ser flera problem i att vara tvungen att ta anvisade arbeten oavsett personlig kompetens.

– Det fungerar nog bra i några månader, men det är inte så lyckat i längden. För det första försvinner jobben för dem utan utbildning till de högskoleutbildade. Utbildningarna de läser blir i sin tur värdelösa eftersom de inte ger dem jobb de är kvalificerade för. Dessutom förutsätter systemet att man tar sig ur det, och frågan är hur bra det fungerar i verkligheten.

Josefine Chun, 35, är utbildad civilekonom. Hon är inte helt övertygad om det borgerliga receptet mot arbetslöshet, även om hon röstade på alliansen i valet. Istället menar hon att de högsta lönerna samt arbetsgivaravgifterna borde sänkas och arbetstiden minskas. Hon själv är beredd att gå ner i lön för att fler ska komma i arbete.

– Det är hur knasigt som helst att kräva att alla ska söka jobb över hela Sverige. Jag har små barn, jag kan inte pendla flera timmar om dagen eller bo borta. Och jag vill inte flytta, då går jag hellre utan ersättning. Jag har hört att Sven-Otto Littorin aldrig varit arbetslös. Kanske borde man avsätta honom ett tag så att han får smaka på sin egen medicin. Regler för arbetslösa borde sättas av dem som vet hur det är.

Piotr Badziag är 53 år och är teoretisk fysiker. Han har arbetat som fysiker i Sydafrika, USA och Mälardalen och ser inga principiella problem i regeringens förslag, tvärtom. Att omskola sig är en del av livet, menar han.

– Däremot är det inte schysst att ändra arbetslöshetsförsäkringens villkor utan varsel. Jag som betalat in min premie får helt andra villkor när jag ska ta ut försäkringen. Hade man vetat kunde man valt att inte köpa sin försäkring.

Maria Dahlström har utbildat sig och jobbat inom restaurang-yrket och är 24 år gammal. Hon menar att svenskarna är bortskämda i jämförelse med andra länder.

– Varför skulle man inte vara tvungen att ta anvisade jobb egentligen? Tanken svider lite, men vi borde arbeta hellre än gå på bidrag. Fast å andra sidan borde skolorna lära sig att beräkna antalet intagna på programmen efter efterfrågan på arbetsmarknaden. Det är dumt att utbilda folk som inte får jobb inom sitt yrke sedan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga