Kultur

Hellre offer än hjältar

Nyår har kommit och gått, men tv-året 2007 lider fortfarande av baksmälla. Kanalerna verkar mest bida sin tid i väntan på att tittarna ska anses ha lämnat julhelgerna och vara redo att vaggas in i nya serierutiner. Inte särskilt inspirerande. Några tjuvstarter finns det dock, varav en är en ny säsong av den mycket populära […]

Nyår har kommit och gått, men tv-året 2007 lider fortfarande av baksmälla. Kanalerna verkar mest bida sin tid i väntan på att tittarna ska anses ha lämnat julhelgerna och vara redo att vaggas in i nya serierutiner. Inte särskilt inspirerande.

Några tjuvstarter finns det dock, varav en är en ny säsong av den mycket populära dokumentärserien Livräddarna som följde teamet på en ambulanshelikopter. Jag måste erkänna att jag inte själv såg den, har lite svårt för explicit blod och smärta. När nya Livräddarna, om livet på en brandstation i Solna, drog igång såg jag däremot en oväntad möjlighet att jämföra fakta och fiktion, dramaserier om brandmän har man ju sett både en och två gånger.

Det är naturligtvis ingen slump att det är hastighetssjukvård och eldbekämpning som får egna tv-serier. Chansen till dramatiska tv-ögonblick anses förstås vara större i sådana omgivningar än på ett vitvarulager eller en bank. Och visst, ingen kan bli besviken på händelserna i första avsnittet: en lägenhetsbrand med människor som så när inte undkom lågorna, och en kvinna som hamnat under ett tunnelbanetåg och satt fast med svåra skador. Båda situationerna fick verkligen tankarna att snurra, fast jag måste erkänna att jag blev mer intresserad av offrens öden än brandmännens och det kanske inte riktigt var meningen. Det är något med alla dessa starka, vita helyllemän som bara blir så…tråkigt.

Då hjälper det inte att en av rökdykarna är Mora-Nisses sonson eller att flammor och kamerahjälmar ger sugande bilder – det är fortfarande mer intressant med två polska byggjobbare som, totalförvirrade av rökskador, försöker förstå vad som hänt med alla deras grejor, eller en kvinna som förmodligen valt en så smärtsam död som att krossas av en tunnelbanevagn. Problemet är förstås att de personerna varken kan eller bör filmarna följa efter.

Kanske kommer engagemanget efterhand, när man lärt känna brandmännen lite mer och den envist malande berättarrösten inte längre behöver förklara precis allting. Men ärligt talat känner jag mig mer sugen på att få se ”vanliga” människor på en mindre uttjatad arbetsplats. Vem vet vilka spännande saker som kan hända bakom en pall tvättmaskiner?

Missa inte:

Nya serier som sagt. Hyllade brittiska polisserien Life on Mars (SVT2, sön 14 jan 21.20) och What about Brian? (Kanal 5, ons 17 jan 21.00), ännu en ”livet-runt-30”-historia, verkar lovande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga