Analys

Väst ligger bakom palestinsk kollaps

Svar: västvärlden vägrade godta valresultatet. Fel parti vann. Väst hade valt ut Fateh som sin gunstling, och det av ett enkelt skäl: detta parti hade upprepade gånger visat sig berett att begrava palestiniernas legitima rättigheter i avtal som utlovade lugn, stiltje, ett slut på världspolitikens eviga huvudbry. Hamas, däremot, hade försetts med giftstämpel av ett […]

Svar: västvärlden vägrade godta valresultatet. Fel parti vann. Väst hade valt ut Fateh som sin gunstling, och det av ett enkelt skäl: detta parti hade upprepade gånger visat sig berett att begrava palestiniernas legitima rättigheter i avtal som utlovade lugn, stiltje, ett slut på världspolitikens eviga huvudbry. Hamas, däremot, hade försetts med giftstämpel av ett lika enkelt skäl. Denna rörelse var kärntruppen i det motstånd som år 2005 tvingade Israel att, utan några palestinska försäkringar om kapitulation, ge upp bosättningarna i Gaza – det mest hotfulla beviset hittills på att Hamas aldrig kommer att ta anställning som lokal begravningsentreprenör för Palestinafrågan.

Fel parti vann alltså valet i Västerås, och för detta straffade väst invånarna med att behandla dem som ett enda stort giftskåp, systematiskt svälta ut dem och vägra all beröring med den valda regeringen.

Det fanns de inne i skåpet som höll med. Fateh har sedan länge sett sig självt ungefär som den svenska socialdemokratin i förhållande till arbetarrörelsen: Fateh är Palestina, alla andra är vildar. Denna enpartimentalitet byggdes i 1990-talets självstyrande enklaver ut till vad som i praktiken var en enpartistat, där Fateh var polis, parlament och president, korrupta politruker och plågoandar för politiska fångar i ett.

Så har Fateh under de månader som gått instämt med väst – Hamas måste med alla medel hindras från att utöva makt. Partiet har vägrat lämna ifrån sig sina polisstyrkor, obstruerat departementens dagliga arbete, skjutit på parlamentet. I vilket annat land som helst skulle det fördömas som statskuppsförsök. Men när nu Fateh tar steget fullt ut och beordrar nyval, i tron att de utsvultna palestinierna denna gång ska rösta på det parti som väst kan tänka sig att vidröra, jublar Israel, USA, Storbritannien: halleluja, spiken i kistan för den palestinska demokratin, en krigsförklaring mellan palestinier!

Vad säger Carl Bildt denna gång?

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984