Kultur

Rosa om livet som transvestit

Här finns den stora stora succén Jag är min egen kvinna, om transvestiten Charlotte von Mahlsdorf som överlevde (enligt egen utsago) fadermord, andra världskriget i Västtyskland och efterkrigstid i öst, flyttade till Sverige men fick ge upp när svenska nynazister blev för svåra. Filmen, som blev en långkörare med samma namn på Stockholms stads-teater 2005–2006, […]

Här finns den stora stora succén Jag är min egen kvinna, om transvestiten Charlotte von Mahlsdorf som överlevde (enligt egen utsago) fadermord, andra världskriget i Västtyskland och efterkrigstid i öst, flyttade till Sverige men fick ge upp när svenska nynazister blev för svåra. Filmen, som blev en långkörare med samma namn på Stockholms stads-teater 2005–2006, är en riktigt viktig historia och visas på Sture och Filmhuset i Stockholm den 7 januari respektive 9 januari.

En film som ger ett perspektiv på den i vissa kretsar ruskigt okritiskt hyllade filmskaparen Rainer Werner Fassbinder, är Fassbinders Woman – the blissful victims of Rainer Werner F, från 2000. Hanna Schygulla, Jeanne Moreau med flera, som ingick i hans familj av skådespelerskor och sängkamrater, koncentrerar sig för en gångs skull på hans socialt jobbiga sidor – och dom var många och svåra, minsann! Sture och Filminstitutet 18 januari respektive 20 januari. Cinemateket.se. Även i Malmö (Spegeln) och Göteborg (Capitol).

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga