Inrikes

Historisk seger för vårdpersonal

– Jag har i många år arbetat inom missbruksvården och har testat mig regelbundet. Det var i och med en hjärtundersökning som det upptäcktes att jag var hepatit C-positiv. Arbetsgivaren försökte då skylla på mina hjärtproblem. De menar att smittan har en okänd väg. Men alla vi som smittas inom vården, var annars än på […]

– Jag har i många år arbetat inom missbruksvården och har testat mig regelbundet. Det var i och med en hjärtundersökning som det upptäcktes att jag var hepatit C-positiv. Arbetsgivaren försökte då skylla på mina hjärtproblem. De menar att smittan har en okänd väg. Men alla vi som smittas inom vården, var annars än på jobbet kan vi ha smittats, säger sjuksköterskan, som inte vill uppge sitt namn.

Enligt Riksföreningen hepatit C smittades 42 sjuksköterskor, sex läkare och tre laboratoriepersonal av blodsjukdomen hepatit C mellan 1990 och 1999. Riksföreningen vill nu att alla som utsätts för stick och skärincidenter ska få rätt att testa sig och att rättsäkerheten i försäkringsfrågor förbättras för vårdpersonal.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga