Utrikes

Gatuslag i Köpenhamn

Under torsdagen samlades över 5 000 demonstranter på Rådhustorget till stöd för huset, en manifestation som slutade lugnt. Men när en ny, 1 500 personer stark demonstration under lördagen avgick från Nörrebro mot centrum stoppades den innan den kommit mer än 300 meter. Enligt ett pressmeddelande från en grupp demonstranter sköt polisen då oprovcerat tårgas, […]

Under torsdagen samlades över 5 000 demonstranter på Rådhustorget till stöd för huset, en manifestation som slutade lugnt. Men när en ny, 1 500 personer stark demonstration under lördagen avgick från Nörrebro mot centrum stoppades den innan den kommit mer än 300 meter.

Enligt ett pressmeddelande från en grupp demonstranter sköt polisen då oprovcerat tårgas, medan andra ögonvittnen från danska Modkraft rapporterar att demonstranterna började kasta stenar när den främre delen av tåget fann sig inringad.

Därefter ska bland annat polisbussar i hög fart ha kört in i demonstrationen och kört över flera personer. Demonstranter byggde barrikader, tände eldar i sopcontainrar och använde färgbomber, fyverkeripjäser, gatstenar och slangbellor, och en del skyddade sig med motorcykelhjälmar.

Enligt DN anslöt sig också ”ett antal invandrarungdomar som mest verkade vara ute efter att slåss” på demonstranternas sida (det framgår inte hur tidningen gjort för att bedöma ungdomarnas motiv) medan ett MC-gäng stödde polisen. Enligt de förstahandsuppgifter som finns verkar den senare händelsen dock bara ha handlat om en verbal konfrontation.

Striderna fortsatte runtom Nörrebro fram till midnatt. Fyra poliser och minst två demonstranter skadades allvarligt och runt 300 demonstranter greps, däribland 27 svenskar. De sista gripna släpptes under måndagen, men många är fortfarande brottsmisstänkta.

Ungdomshuset har fått brett stöd för att fortsätta driva det vidare som ett användarstyrt kulturhus, bland annat från danska LO. Även Nörrebro handelsförening kritiserar nu vräkningsbeslutet och kommer att kräva ersättning av kommunen för skadorna under kravallerna, eftersom de menar att de var en förutsägbar konsekvens av beslutet.

–Det är ofattbart att en kommunstyrelsen i en så stor stad som Köpenhamn kan ha så lite förståelse för vad som sker omkring dem. Nu har politikerna fått vad de ville, sade föreningens ordförande Johnny Beyer till tidningen Politiken.

Ungdomshuset har varit ockuperat sedan början av 80-talet. För några år sedan sålde kommunen det till den kristna sekten Fadershuset.

I ett försök att lösa konflikten har en fond kopplad till de nuvarande användarna erbjudit sig att köpa fastigheten av Fadershuset för 15 miljoner, sex gånger mer än vad sekten köpte huset för, men Fadershuset har vägrat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga