Analys

A-kasseprotest lockade många

Uppemot 10 000 personer demonstrerade mot försämringar i a-kassan i Stockholm den 14 december. LO samlade till två demonstrationer, en på Mynttorget vid Riksdagen vid lunchtid och ett fackeltåg genom centrala Stockholm med samma slutadress på kvällen. Vit-orange ”Sänk inte a-kassan” – fanor vajade tillsammans med jobbarhandskar på en pinne, visandes finger mot förslaget. Snickaren […]

Uppemot 10 000 personer demonstrerade mot försämringar i a-kassan i Stockholm den 14 december. LO samlade till två demonstrationer, en på Mynttorget vid Riksdagen vid lunchtid och ett fackeltåg genom centrala Stockholm med samma slutadress på kvällen. Vit-orange ”Sänk inte a-kassan” – fanor vajade tillsammans med jobbarhandskar på en pinne, visandes finger mot förslaget.

Snickaren Monika Lindström (Byggettan, Stockholm) ville gärna delta i protesterna.
– Om tryggheten i att ha a-kassa som det går att leva på försvinner tror jag att det kommer att leda till exempel till lönedumping. Det tror jag kommer att drabba all. A-kassan är en solidaritetshandling, sa hon till Arbetaren.

Även om LO ordnade demonstrationer runt omkring i landet, hade stordemonstrationen i Stockholm samlat in fackligt aktiva från flera håll. Vårdbiträdet och kommunalaren Anne-Marie Noppa hade rest från Fagersta för att delta i demonstrationen.

– Det kommer fler protester! Vi måste finnas ute jämnt för att tala om vår verklighet. Det handlar om våra levnadsvillkor. Vi inom vården är ständigt drabbade av arbetslöshet genom deltidsjobb och timvikariat, sa hon.

Bland talarna fanns bland andra IF Metalls ordförande Stefan Löfvén, som lovade, att den nya, höjda a-kasseräkningen inte kommer att komma från förbundet, utan ”från Reinfeldt, Littorin och de där andra på Rosenbad”.

LOs ordförande Vanja Lundby-Wedin, som tidigare på dagen lämnade över en kvarts miljon namnunderskrifter mot sänkt a-kassa och dyrare a-kasseavgifter till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, undrade om regeringen ”är beredda att sänka a-kassan och möta väljarnas vrede”.

Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö från Kiruna är en av många LO-medlemmar som kräver politisk strejk mot försämringar i a-kassan.

– Vi håller kvar kravet, men förbundet ställer inte upp på det. Sjuttio procent av IF Metalls avdelningar vill gå i politisk strejk, men LO lyssnar inte på våra krav, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga