Inrikes

Polisvåld mot antirasister

Det var ett samlat demonstrationståg som under ledning av Nätverket mot rasism lämnade Rönninge station. Röda och svarta fanor vajade i det grå vädret, stämningen var god och slagord ropades. Tanken var att demonstrationen skulle avslutas vid Salems Centrum, men när demonstrationståget passerade mordplatsen där nazisterna brukar avsluta sina marscher stannade tåget upp. Nätverket mot […]

Det var ett samlat demonstrationståg som under ledning av Nätverket mot rasism lämnade Rönninge station. Röda och svarta fanor vajade i det grå vädret, stämningen var god och slagord ropades. Tanken var att demonstrationen skulle avslutas vid Salems Centrum, men när demonstrationståget passerade mordplatsen där nazisterna brukar avsluta sina marscher stannade tåget upp.

Nätverket mot rasism meddelade att demonstrationen skulle fortsätta mot Salems centrum, men större delen av demonstrationen valde att stanna kvar. Cirka 70 personer av dessa bildade en blockad på vägen.

Klockan två, i samma sekund som demonstrationstillståndet gick ut red polisen in i den stillastående gruppen med sex hästar. Poliserna sprutade pepparsprej in i blockaden och höll fast enstaka personer samtidigt som de sprejade dem rakt i ögonen. Flera fick batongslag. Personerna i blockaden gjorde endast passivt motstånd genom att hålla ihop i armkrokkedjor.

På grässlänten, som snart förvandlades till lera, vid sidan av vägen, låg skadade demonstranter med röda och uppsvällda ansikten. Klockan tre, när gatan nästan var rensad, bussade poliserna hundar mot de sprejskadade demonstranterna som inte såg var de var.

När mörkret lagt sig en kvart senare cirkulerade en polishelikopter med strålkastare över området. Poliserna hade med våld och genom att galoppera gatan fram och tillbaka spritt ut demonstranterna på olika håll i Salem. Poliser patrullerade sedan området och under hela kvällen bussades demonstranter bort. Nätverket mot rasism vittnar om att en person hållits fast mot marken medan en polis stoppat sand i munnen på denne.

Med anledning av att grupper av demonstranter dröjde sig kvar i flera timmar försenades nazisternas marsch. Först klockan sex, två timmar efter utsatt tid, påbörjade nazisterna sin marsch.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga