Kultur

Feghet och förtvivlan

Pärleporten (SVT) kallades för dokumentär, men var snarare ett långt nyhetsinslag. Inte för att det spelade så stor roll eftersom det här är den sortens fakta som sällan hamnar på tv-nyheterna, om det inte innehåller extra spektakulära detaljer förstås. Har man följt Arbetaren var det inget direkt nytt som presenterades. Varje dag riskerar mängder av […]

Pärleporten (SVT) kallades för dokumentär, men var snarare ett långt nyhetsinslag. Inte för att det spelade så stor roll eftersom det här är den sortens fakta som sällan hamnar på tv-nyheterna, om det inte innehåller extra spektakulära detaljer förstås.

Har man följt Arbetaren var det inget direkt nytt som presenterades. Varje dag riskerar mängder av människor livet för att ta sig från ett liv utan framtidshopp i sitt afrikanska hemland, till ett förväntat liv med jobb i det ”himmelska” Europa.

Men i Europa är det inte någon människoälskande gud som tar emot, utan rädda, rädda människor som gör sitt yttersta för att hindra de där andra från att komma in. Så de som överlever helvetesresan i små båtar över öppet hav, som från Senegal till Kanarieöarna, löper stor risk att bli hemskickade direkt, utan några intjänade pengar och med skulder de nu aldrig kommer att ha råd att betala av.

Vad de europeiska människorna är så rädda för vet man inte riktigt. ”Vi kan inte göra något olagligt lagligt ” säger en vit, medelålders man i kostym (och här gick jag runt och trodde att lagar kunde ändras), och någon annan pratar om hur illa det är att de afrikanska länderna låter ”hjärntrusten” försvinna, eftersom man i stora europeiska städer kan hitta fler utbildade afrikaner än i det land de kommer ifrån (men han glömmer bekvämt nog att de afrikanska länderna har svårt att hjälpa sin befolkning eftersom europeiska länder sugit ut deras tillgångar under århundraden).

Kvällen innan ägnades timmar åt Nobelspektaklet, där ytterligare vita män hyllade andra vita mäns extraordinära gärningar i ett flöde av glitter, glamour och bubbel.

Jag kan inte riktigt förklara hur de där båda kvällarna har med varandra att göra. Jag vet bara att någonting är mycket, mycket fel i världen.

Missa inte:

Aldrig som första gången. Fyra små animerade pärlor om något som få glömmer: sexdebuten. Filmaren Jonas Odell blandar stilar och berättelser i ett projekt som prisats på festivaler jorden runt. Enkelt och genialt!

SVT2, fre 15 dec kl 19.55 (del1)

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga