Utrikes

Brittiska städare i hungerstrejk

Städarna, som är anställda av underentreprenören Lancaster, tjänar bara minimilönen på 6,70 pund i timmen och har varken rätt till sjukersättning eller semester, och kräver drastiskt förbättrade villkor. Samtidigt som många städare måste ha två eller tre jobb för att klara sig, noterade RBS en vinst på 9 miljarder pund, skriver Justice for Cleaners i […]

Städarna, som är anställda av underentreprenören Lancaster, tjänar bara minimilönen på 6,70 pund i timmen och har varken rätt till sjukersättning eller semester, och kräver drastiskt förbättrade villkor. Samtidigt som många städare måste ha två eller tre jobb för att klara sig, noterade RBS en vinst på 9 miljarder pund, skriver Justice for Cleaners i ett uttalande.

I USA har en kampanj med det likartade namnet Justice for Janitors på många håll lyckats åstadkomma avsevärt förbättrade villkor för städare, senast i Houston där 5300 städare uppnådde löneförhöjningar på över 50 procent över tre år, rätt till semester och möjlighet till sjukförsäkring genom arbetet, enligt servicefacket SEIU.

Justice for Janitors har också stått förebild för filmen Bröd och rosor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga