Utrikes

Strejk utan ände på palestinska sjukhus

Sedan tre månader strejkar all personal på de statliga sjukhusen på Västbanken, i protest mot att de, i likhet med 160000 andra offentliganställda, inte fått ut några löner på snart nio månader. EU och USA ströp allt bistånd till den palestinska myndigheten efter Hamas valseger i januari, och Israel håller inne de skattepengar de samlar […]

Sedan tre månader strejkar all personal på de statliga sjukhusen på Västbanken, i protest mot att de, i likhet med 160000 andra offentliganställda, inte fått ut några löner på snart nio månader. EU och USA ströp allt bistånd till den palestinska myndigheten efter Hamas valseger i januari, och Israel håller inne de skattepengar de samlar in för palestiniernas räkning, cirka 500 miljoner dollar.

Sedan den 22 augusti tas bara akutpatienter emot. De flesta primärvårdsklinikerna på landsbygden har också stängt, vilket betyder att människor som har svårt att ta sig till de större städerna på grund av israelernas avspärrningar nu helt saknar tillgång till hälsovård.

De kliniker som drivs av olika NGO:s fortsätter sin verksamhet, men kan omöjligt täcka behovet. Palestinian Society for Medical Relief i Nablus behandlade tidigare ett hundratal patienter varje dag vid sina mobila kliniker ute i byarna, men nu kommer det i genomsnitt 550 personer, enligt chefen Ghassan Hamdan.

Till en gynekologisk mottagning utanför Tulkarem i helgen kom inte bara 60 kvinnor utan också 200 män. Kroniskt sjuka får nästan ingen behandling och gravida kvinnor inga hälsokontroller.

Enligt Ghassan Hamdan börjar det nu också bli risk för epidemier, eftersom sjukhusen inte längre ger några vaccinationer.

Husam Jawhari, chef för al-Watanisjukhuset i Nablus, är kritisk till Hamasregeringen som vägrar att kompromissa.

– Jag begär inte att de skall ge upp sin ideologi, men de måste tänka på folkets bästa.

Men strejken är även riktad mot det ”internationella samfundet”, som låtit den palestinska hälsosektorn drabbas av sanktionerna.

– Mat och medicin måste hållas utanför politiken, säger Husam Jawhari.

Ortopeden på Rafidiasjukhuset är lika ödslig som de andra avdelningarna, men från en av salarna hörs barnskratt.

I en säng, omgiven av ett tiotal släktingar, sitter femårige Ahmed Subah. För tre dagar sedan föll han olyckligt och bröt armen. Först ville läkarna inte ta emot honom, men till slut gav de med sig och nu sitter han med armen i en mitella, gjord av en rutig Palestinasjal, och ler blygt mot besökarna.

Men hans farfar, Tahsin Subuh, är upprörd.

– Världen måste få veta hur vi lider av den här bojkotten, ropar han och hötter med näven. Världen bad om demokrati och vi gav dem demokrati, och nu straffar de hela det palestinska folket för Hamas.

Hans röst ekar i de tomma korridorerna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga