Kultur

Man får väl säga grattis

Eftersom Kubas högste politiske ledare Fidel Castro var sjuk på sin 79-årsdag den 13 augusti firades han istället i lördags, i samband med 50-årsdagen av rebellernas landstigning på Kuba. Det var också 45-årsdagen av Castros deklaration att landet skulle byggas och styras med marxist-leninistiska förtecken. SVT deltog på sätt och vis i firandet av Castro […]

Eftersom Kubas högste politiske ledare Fidel Castro var sjuk på sin 79-årsdag den 13 augusti firades han istället i lördags, i samband med 50-årsdagen av rebellernas landstigning på Kuba.

Det var också 45-årsdagen av Castros deklaration att landet skulle byggas och styras med marxist-leninistiska förtecken.

SVT deltog på sätt och vis i firandet av Castro (som inte heller nu orkade delta), med sin temakväll, vilket fick vissa svenska politiker att gå i taket. Och visst saknades det bilder här; det mesta som presenterades kring Castros liv och verk hade nog passerat även i det censurstyrda Kuba, åtminstone i lojala kretsar.

I Oliver Stones långa möte med Castro, Comandante (2003), ställdes nog de flesta viktiga frågorna, men huvudpersonen själv fick brodera ut sina förklaringar (en av hans verkliga specialiteter), och fick alltid sista ordet.

Filmen är riktigt äckligt gubbig, tryfferad med citat som illustrerar slagordet: ”Män i alla länder – förena er”. Den kubanske machomannen och den amerikanske dito förenades i smaken för rökverk, kvinnor och andra klassiskt bonderande mansattribut.

När Castro påpekade att på Kuba går till och med de prostituerade på universitetet, skrattade de gott tillsammans så att gubbmagarna hoppade. Det är inte direkt attraktivt att se två män killa varandra på pungen så till den milda grad. I tv. En lördagkväll.

Kvällen avslutades med den tyska dokumentären Käre Fidel (2001), där en äventyrslysten älskarinna mindes sina äventyr, i vilka inbegreps mordförsök på uppdrag av CIA. Förgiftade cigarrer och kammar är ju rafflande att höra om, så visst fick vi en helkväll.

Missa inte:

Radioföljetongen. Augustprisbelönade Svinalängorna av Susanna Alakoski i uppläsning av Sannamari Patjas. Följetongen har pågått sedan 28 november men går att höra från början på webben.
P1 måndag-torsdag kl 11.35 och 19.35.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga