Utrikes

Maktskifte leder till ökat förtryck

15 utomrättsliga avrättningar, 200 gripanden, över 150 skadade, 30 spårlöst försvunna och order om gripande på ytterligare 150 personer. Det är saldot så långt av konflikten i Oaxaca, mellan delstatsguvernören Ulisises Ruiz Ortiz och hans motståndare samlade i paraplyorganisationen Appo, enligt den mexikanska människorättsorganisationen Limeddh. Den zapatistiska Andra kampanjen uppger högre siffror: 26 bekräftade mord […]

15 utomrättsliga avrättningar, 200 gripanden, över 150 skadade, 30 spårlöst försvunna och order om gripande på ytterligare 150 personer. Det är saldot så långt av konflikten i Oaxaca, mellan delstatsguvernören Ulisises Ruiz Ortiz och hans motståndare samlade i paraplyorganisationen Appo, enligt den mexikanska människorättsorganisationen Limeddh. Den zapatistiska Andra kampanjen uppger högre siffror: 26 bekräftade mord och 100 personer försvunna. 141 fångar har flugits ut ur delstaten till ett federalt fängelse, där de hållits isolerade och troligen torterats. Enligt Znets Rochelle Gause begår paramilitära grupper regelmässigt kidnappningar och attentat under skydd av den federala mexikanska polisen, som heller inte ingripit mot piratradiostationen Radio Ciudania, som uppmanar till mordbrand och mord på kända Appoledare.

Den federala polisens inmarsch i Oaxaca i slutet av oktober drev bort Appo från stadens centrum, men väckte samtidigt negativa reaktioner även från många Oaxacabor som inte är Appoanhängare. Bland annat för att poliser sågs plundra flera affärer runt det centrala torget, Zocalon, något som aldrig inträffat under flera månaders ockupation, enligt tidningen La Jornada.

Samtidigt som Appo har tvingats bryta sina ockupationer av myndighetsbyggnader och Zocalon har organisationen faktiskt utvidgats, med nya grupper som anslöt sig under förra veckan. Inte desto mindre verkar det klart att polisens taktik för att återupprätta kontrollen kommer att förbli densamma. Det ansvariga polisbefälet uttalade nyligen att ”det är slut med toleransen”.

Samtidigt är repressionen i Oaxaca, och tidigare i år i byn Salvador Atenco, något av toppen på ett isberg. Under den Andra kampanjens turné genom landet har den tagit upp vittnesmål om tiotals fall av försvinnande, paramilitära aktiviteter och olaglig polisrepression i mindre skala, konstaterar Narco News. Limeddh uppger att antalet politiska fångar ökat med 50 procent under förre presidenten Vicente Fox regeringstid.

Fox överlämnande av president- ämbetet till Calderon skedde under skydd av över 2000 poliser och militärer, och trots de pinsamma scenerna inne i parlamentsbyggnaden – när ledamöter från Fox och Calderons Pan-parti slogs med kollegor från center-vänsterpartiet PRD om kontrollen över talartribunen – så lyckades regeringen på det sättet huvudsakligen omintetgöra PRD och dess ledare Manuel Lopez Obradors plan att stoppa ceremonin. Obradors strategi med civil olydnad och massdemonstrationer verkar idag ha kört fast. Stålverks- och gruvarbetarfacket utlyste också strejk den 1 december mot Calderon, men det är oklart hur stor uppslutning den fick.

Trots detta går Mexiko mot en stor nationell konflikt inom de närmaste två-tre åren, bedömer vänsterteoretikern Imanuel Wallerstein som i veckan besöker Mexico City. ”Den Andra kampanjen, upproret i Oaxaca och demonstrationerna mot valfusket är fenomen som, även om de inte är sammanbundna, har sin grund i samma förhållanden. Det kommer att komma fler, gissar jag, överallt i landet. Det är en situation som inte liknar något Mexiko varit med om sedan 30-talet”, sade han till La Jornada.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga