Utrikes

Kryphål saboterar nätcensur

Programvaran är gratis att ladda ned och har utvecklats på Citizens Lab på Torontos universitet i Kanada. Med Psiphon, som programmet heter, kan en person i ett land utan nationella ”brandväggar”, som Kanada, skapa ett användarkonto åt någon i ett land med brandväggar, som Kina. Personen i Kina kan därefter surfa lika fritt som en […]

Programvaran är gratis att ladda ned och har utvecklats på Citizens Lab på Torontos universitet i Kanada. Med Psiphon, som programmet heter, kan en person i ett land utan nationella ”brandväggar”, som Kanada, skapa ett användarkonto åt någon i ett land med brandväggar, som Kina. Personen i Kina kan därefter surfa lika fritt som en kanadensisk internetanvändare, skriver Digital Journal.

Kinas ”Great Electronic Wall”, som blockerar anslutning till en lång rad politiskt känsliga webbsidor, är det mest kända exemplet på den här sortens censur-brandväggar, men även bland annat Egypten, Saudiarabien och Iran använder liknande system. Också EU-kommissionen beslutade i augusti att utreda möjligheten att blockera webbsidor som ”propagerar för terrorism”, enligt nyhetsbrevet Big Brother Bulletin.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga