Utrikes

Löftestävling i Venezuela-val

Rosales främsta kampanjlöften, enligt hans egen kampanjsajt, är utdelandet av ”svarta” bankkort, ”mi negra”, till tre miljoner fattiga eller arbetslösa venezolanska familjeförsörjare. På ”mi negra” ska varje månad betalas ut mellan 2000 och 3000 kronor, direkt från landets oljeexport. Det går redan idag att ansöka om ett på Rosales kampanjhögkvarter. Samtidigt har han meddelat att […]

Rosales främsta kampanjlöften, enligt hans egen kampanjsajt, är utdelandet av ”svarta” bankkort, ”mi negra”, till tre miljoner fattiga eller arbetslösa venezolanska familjeförsörjare. På ”mi negra” ska varje månad betalas ut mellan 2000 och 3000 kronor, direkt från landets oljeexport. Det går redan idag att ansöka om ett på Rosales kampanjhögkvarter.

Samtidigt har han meddelat att alla de nuvarande satsningarna (”missionerna”) på sjukvård och utbildning i fattiga områden, med tillhörande stipendier, ska bli kvar, att den nuvarande politiken med gratis skolmåltider och läromedel utsträckas ytterligare, och inte minst att alla som gått ut gymnasiet och inte hittar universitetsplats, ska få sin utbildning på privata universitet betald av staten.

Vidare vill ROsales tredubbla budgeten för rättsväsendet och anställa 150000 nya poliser, och betala 15000 kronor för varje inlämnat skjutvapen – vilket skulle kunna bli ett ganska omfattande åtagande med tanke på den enorma mängd vapen som är på drift i Venezuela och grannlandet Colombia.

Rosales program är desto mer anmärkningsvärt som han har stöd av nästan hela den traditionella venezolanska oppositionen, en opposition som under åratal konstant kritiserat Chavez just för att vårdslöst dela ut oljepengar. ”Man tappar helt enkelt andan inför hur fort alla deras ekonomiska teorier från Yale, Harvard och Oxford åkte ut genom fönstret när makten står på spel”, kommenterar bloggen Oil Wars. I internationell press har det rapporterats sparsamt om detaljerna i Rosales valprogram – AFP skriver kort att han vill ”dela ut landets oljeinkomster mer direkt till medborgarna”, och i svensk media verkar det inte ha skrivits något alls.

Men Rosales har ett trovärdighetsproblem och hans löften har haft svårt att konkurrera med Chavez faktiskt förda politik under de senaste åtta åren – de flesta opinionsmätningar ger honom runt 30 procent mot Chavez 60.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga