Inrikes

… men i LO växer strejkviljan

– Det är möjligt att vi hamnar där, säger LO:s avtalssekreterare Er-land Olausson. En av de missnöjda medlemmarna är Fredrik Jönsson, en ung kommunalare från Malmö. – Jag tycker att LO ska gå i politisk strejk. Särskilt bland oss unga tycker jag att det märks att man vill att LO ska göra mer för att […]

– Det är möjligt att vi hamnar där, säger LO:s avtalssekreterare Er-land Olausson.

En av de missnöjda medlemmarna är Fredrik Jönsson, en ung kommunalare från Malmö.

– Jag tycker att LO ska gå i politisk strejk. Särskilt bland oss unga tycker jag att det märks att man vill att LO ska göra mer för att protestera mot den planerade försämringen av a-kassan, säger han till Arbetaren.

Fredrik Jönsson var även med på SAC:s manifestation mot a-kasseförändringen i Malmö förra veckan och tycker att de fackliga organisationerna borde visa upp en enad front och mobilisera till motstånd.

Anders Forbe, vice förbundsordförande i IF Metall till säger till Arbetaren att LO-förbunden kommer att protestera med många olika medel, men en politisk strejk är inte aktuell.

– Det finns de som vill att vi ska protestera med en politisk strejk, men vi tycker inte att det är rätt medel att använda mot demokratiskt fattade beslut, säger Anders Forbe.

Sammanlagt fem klubbar inom IF Metall vill att de planerade protestaktionerna den 14 december ska utvidgas till en politisk strejk, men IF Metall är principiellt emot förslaget.

– Jag tycker att en politisk strejk är ett oerhörd kraftfull vapen som ska användas endast om en regering hotar demokratin, säger Anders Forbe.

Även inom Seko höjs allt fler röster med krav på politisk strejk.

Avtalssekreteraren Erland Ola-usson utesluter inte att LO kommer att ta till politisk strejk i fråga om a-kassan, men menar att det inte är dags än:

– Det är möjligt att vi hamnar där. Med då ska trycket från våra medlemmar vara riktigt starkt. Vi säljer arbetsfred och det är viktigt att vi inte uppfattas som en hejaklack till socialdemokratin, som tar till andra metoder mot en borgerlig regering. Förslaget går fortfarande att stoppa i riksdagen, och det ska vi försöka göra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga