Inrikes

Malmö: En av årets största demonstrationer

Malmö LS var en av de syndikalistiska fackföreningar som hörsammade centralorganisationen SAC:s strejkvarsel förra onsdagen. På LS lokaler i Malmö var aktiviteten febril dagarna innan. – Vi hade ju ont om tid men lyckades affischera stan hyfsat och vi delade ut tjugotusen pamfletter och ett tusental exemplar av Arbetaren, säger Emma Gullstrand i Malmö LS […]

Malmö LS var en av de syndikalistiska fackföreningar som hörsammade centralorganisationen SAC:s strejkvarsel förra onsdagen. På LS lokaler i Malmö var aktiviteten febril dagarna innan.

– Vi hade ju ont om tid men lyckades affischera stan hyfsat och vi delade ut tjugotusen pamfletter och ett tusental exemplar av Arbetaren, säger Emma Gullstrand i Malmö LS strejkkommitté.

Fredagen innan höjde Syndikalistiska ungdomsförbundet temperaturen ytterligare genom att blockera ingångarna till Svenskt Näringslivs kontor i Malmö. Ett sextiotal ungsyndikalister bevakades av en större polisstyrka och med sju polisbilar väntande bakom hörnet. Polisen lät dock blockaden hållas och den upplöstes frivilligt efter fyrtio minuter.

– Även på de arbetsplatser där vi strejkade verkar arbetsköpare och ordningsmakten respekterat våra stridsåtgärder. Våra medlemmar på LSS, Lunds lasaretts städbolag, satte dock ut strejkvakter och så väl civilpolis som väktare följde varje steg våra medlemmar tog.

Under onsdagskvällen kallade Malmö LS till demonstration mot a-kasseförsämringarna. Demonstrationen samlade runt tusen personer vilket gör den till en av årets största i Malmö. Med facklor och högljudda slagord slingrade sig tåget genom stans mest centrala gågator. Från fönster och balkonger längs rutten tittade nyfikna ansikten fram och från ett par av dem syntes också knutna nävar eller applåderande händer. En kvinna vinkade ivrigt från sin balkong med en matta vilken hade ett stort rött hjärta som motiv. En förmodligen värmande gest för de demonstrerande i höstrusket.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga