Utrikes

Gripande av politiker skakar Colombia

Landets högsta domstol har funnit bevis för att flera av regeringskoalitionens ledamöter från nordvästliga Sucre-provinsen organiserade och deltog i en dödsskvadron, planerade massakrer på bönder som drev tusentals människor på flykt, tog mutor, och använde våld för att påverka valresultaten. Det handlar om senatorerna Alvaro Garcia Romero och Jairo Merlano, kongressledamoten Eric Morris, tidigare kongressledamoten […]

Landets högsta domstol har funnit bevis för att flera av regeringskoalitionens ledamöter från nordvästliga Sucre-provinsen organiserade och deltog i en dödsskvadron, planerade massakrer på bönder som drev tusentals människor på flykt, tog mutor, och använde våld för att påverka valresultaten. Det handlar om senatorerna Alvaro Garcia Romero och Jairo Merlano, kongressledamoten Eric Morris, tidigare kongressledamoten Muriel Benito-Revollo, och fyra provinsfullmäktigeledamöter från Sucre. Dessutom är tidigare Sucre-guvernören, också tidigare ambassadören i Chile för Alvaro Uribes sittande regering, Salvador Arana, efterlyst misstänkt för mordet 2003 på vänsterpolitikern Eudaldo Diaz.

”En stor del av etablissemanget kan kollapsa”, varnade senator Gina Parodi, som själv tillhör regeringskoalitionen men tidigare kritiserat ”demobiliseringen” av paramilitärer. Ledande representanter för koalition har däremot uppmanat till att avvakta tills en dom faller.

Den Nationella Rörelsen för Offer för statens våld (MNVCE) i Sucre hävdar i en rapport att ”demobiliserade” medlemmar av den paramilitära koalitionen AUC i dag är aktiva i nya väpnade grupper som ”Svarta örnarna” och ”Nya generationen”. De fortsätter där med ”utrotning av bönder, sociala ledare, och människorättsaktivister i alla regioner”. De nu gripna politikerna ”skyddade narkotika-smugglingsrutten i Sucre, vilket i grunden är vad som förorsakade förintelsen i denna region”, hävdar rapporten.

AUC, som enligt FN-organ står för 80 procent av alla massakrer i Colombia, har själva inför pressen hävdat att de kontrollerar 35 procent av det colombianska parlamentet.

Högsta domstolen undersöker också om Garcia Romero mördat en 30-årig skollärare som i egenskap av valövervakare anmält valfusk.

Avgörande i fallet har bland annat varit bekännelsen från Rafael Garcia, tidigare it-chef i säkerhetstjänsten Das, som förra månaden dömdes till 18 års fängelse för att ha rensat Das datafiler från information om paramilitärer och narkotikasmugglare. Även Jorge Noguera, tidigare Das-chef, åtalas nu för att ha läckt konfidentiell information till samma grupper. Garcia har också hävdat att valfusk förekom i presidentvalet 2002.

Senator Gloria Ramirez, som nu representerar kommunistpartiet men tidigare tillhörde Patriotiska unionen, ett vänsterparti som utplånades när åtminstone 3 000 av dess medlemmar mördades av paramilitärer, hävdar att Garcias vittnesmål visar att ”listorna på dem som skulle mördas kom från säkerhetstjänsten”. Hon noterar också att flera av de nu åtalade paramilitärerna tillhört Convivir, ett säkerhetsprojekt som Uribe skapade under sin tid som guvernör i provinsen Antioquia.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga