Utrikes

Israelisk bosättare krossade Toves kindben

HEBRON. Tove Johansson och fyra andra aktivister från den palestinskledda organisationen International Solidarity Movement, ISM, har just passerat checkpointen in till den palestinska området Tel Rumeida i Hebron när de möts av en mob på uppemot hundra unga israeliska bosättare.– De skriker åt oss och frågar varför vi är där. Sen kommer en grupp ännu […]

HEBRON. Tove Johansson och fyra andra aktivister från den palestinskledda organisationen International Solidarity Movement, ISM, har just passerat checkpointen in till den palestinska området Tel Rumeida i Hebron när de möts av en mob på uppemot hundra unga israeliska bosättare.
– De skriker åt oss och frågar varför vi är där. Sen kommer en grupp ännu mer aggressiva bosättare. De börjar spotta oss i ansiktet och sparkar på oss.
Bosättarna skriker bland annat ”Vi dödade Jesus och vi kommer döda er också”. En av dem tar en tom flaska och krossar den mot Tove Johanssons ansikte.
– Jag minns bara något hårt mot ansiktet och att jag sedan ligger på marken och det enda jag ser är blod.
Först då ingriper soldaterna och mottar bort bosättarna som börjat hurra och klappa händerna åt attacken medan de andra ISM-aktivisterna försöker stoppa blodet från Toves ansikte. En israelisk bosättarläkare kommer till platsen femton minuter senare, men i stället för att hjälpa till att stoppa blodflödet börjar han förhöra aktivisterna om varför de är där. Först tjugo minuter efter attacken kommer militär ambulanspersonal till undsättning, medan bosättarna fortsätter jubla.
Tidigare samma dag drog flera hundra israeliska bosättare runt på gatorna och trakasserade palestinierna i området. De kastade bland annat sten och flaskor mot palestinska hus och skadade totalt fem palestinier, däribland en treårig pojke i bakhuvudet. Även en kanadensisk och en australiensk ISM-aktivist attackerades av bosättare. Samtidigt fanns uppemot hundra poliser och soldater på gatorna utan att ingripa. Ingen av de bosättare som deltog i attackerna greps.

Tove Johansson har nu frakturer både på kind- och skallbenet och kommer stanna på sjukhus i Jerusalem i fem dagar. Hon beskriver händelsen som en chock.
– Jag visste att det var en extrem situation i Hebron, men jag trodde inte det skulle vara så sjukt att bosättarna helt oprovocerat attackaderade folk. Jag tänker också på vad som hade hänt om soldaterna inte varit där. Så som stämningen var kändes det som att det hade kunnat gå hur långt som helst. Jag fick uppfattningen att bosättarna var ute efter göra så stor skada som möjligt.
– Men samtidigt är det ännu värre för palestinierna. Som västerlänning får jag hjälp, för en palestinier skulle det ha varit mycket svårare.
Många palestinier i området berättar hur de attackerats av israeliska bosättare, men i stället för att få hjälp har de gripits anklagade för att ha provocerat fram våld.
– Det är inget annat än apartheid och jag förstår inte hur palestinierna orkar med att leva här med ständiga hot hängande över sig.

FAKTA
I den palestinska staden Hebron bor omkring 150 000 palestinier. Dessutom bor sedan 25 år tillbaka några hundra israeliska bosättare i ockuperade palesinska hus. Bosättarna i Hebron-regionen skyddas av flera tusen soldater.

De israeliska bosättarna attackerar frekvent sina palestinska grannar med syftet att få dem att flytta ifrån sina hus så att bosättarna kan expandera.

Sedan ett och halvt år sedan har ISM och organisatinen Tel Rumeida-project en permanent närvaro i Hebron. De eskorterar bland annat barn till skolan och på gatorna för att på så sätt undvika att de attackeras av bosättarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga