Utrikes

Frankrike: Muslimska arbetare fick sparken

Olika fackföreningar tillhörande den franska federationen CGT överväger att gå ut i strejk mot att 72 muslimska anställda på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris fråntagits sina säkerhetspass, och därmed också förlorar sina arbeten. Det uppger nättidningen Expatica. Vissa av arbetarna var valda fackrepresentanter, och flera anmälningar för diskriminering har redan gjorts. Några bevis mot arbetarna […]

Olika fackföreningar tillhörande den franska federationen CGT överväger att gå ut i strejk mot att 72 muslimska anställda på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris fråntagits sina säkerhetspass, och därmed också förlorar sina arbeten. Det uppger nättidningen Expatica. Vissa av arbetarna var valda fackrepresentanter, och flera anmälningar för diskriminering har redan gjorts.

Några bevis mot arbetarna har ännu inte presenterats. I det brev de mottagit står det att ”Observationerna av [namn] har inte varit av en sådan natur att de gett bevis på ett beteende som inte är menligt för flygplatsens säkerhet”. Sammanlagt 15 arbetare har gått till domstol för att antingen få återkallandet ogiltigförklarat eller få se beslutsunderlagen. Innan något domslut hunnit fällas, upphävdes återkallandet för två av dem.

Inrikesministern Nicolas Sarkozy har förklarat att det handlar om en ”försiktighetsåtgärd”, medan representanter för flygplatsledningen hänvisat till misstänkta terrorkopplingar, och – utan ytterligare detaljer – hävdat att någon varit i kontakt med en medbrottling till Richard Reid, ”skobombaren”.
Säkerhetspassen för flygplatsanställda kan återkallas genom ett enkelt beslut av den lokala polischefen, vilket CGT-ombudsmannen Didier Frassin kommenterar med ”Det är som ett damoklessvärd som hänger över deras huvuden. Det har blivit ett kontrollmedel”.

Blir det strejk skulle störningarna i flygtrafiken läggas till de som redan råder i tågtrafiken. Mellan vart annat och vart tredje tåg från Paris är inställt på grund av en pågående strejk.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga