Utrikes

Kupprykten i Irak

”Spekulationer” om en förestående kupp är utbredda i irakiska tidningar, rapporterar New York Times. I oktober uppgav också nyhetsbyrån United Press International, Upi, med hänvisning till anonyma ”irakiska och arabiska källor” att en militärkupp med amerikanskt stöd planeras mot premiärminister Nouri al-Malikis regering. Ett antal irakiska officerare ska ha åkt till till Washington för att […]

”Spekulationer” om en förestående kupp är utbredda i irakiska tidningar, rapporterar New York Times. I oktober uppgav också nyhetsbyrån United Press International, Upi, med hänvisning till anonyma ”irakiska och arabiska källor” att en militärkupp med amerikanskt stöd planeras mot premiärminister Nouri al-Malikis regering. Ett antal irakiska officerare ska ha åkt till till Washington för att diskutera planer på en ”nationell räddningsregering”. Nyligen skrev Eliot Cohen från den inflytelserika nykonservativa tankesmedjan American Enterprise Institute i Wall Street Journal att ”den rimligaste lösningen vore en kupp som vi i tysthet accepterar”.

Bakgrunden är att Maliki motsätter sig massiva militäroperationer mot den shiitiska Mahdi-milisen och vägrar att sluta en försoningsuppgörelse med resterna av Saddam Husseins Baath-parti, menar World Socialist Web Site.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga