Kultur

Rätt för jobbet?

Vem känner du? Är du intresserad av att få ett jobb är det den viktigaste frågan. Relevant utbildning, visst, men det är så många som har det. Att söka jobb innebär att slåss mot dem som har sin släkting/vän till familjen/kompis redan arbetande på det aktuella stället, och i 99 fall av 100 förlorar du, […]

Vem känner du? Är du intresserad av att få ett jobb är det den viktigaste frågan. Relevant utbildning, visst, men det är så många som har det. Att söka jobb innebär att slåss mot dem som har sin släkting/vän till familjen/kompis redan arbetande på det aktuella stället, och i 99 fall av 100 förlorar du, jag lovar.

När SVT 1 väljer att ta en titt på fenomenet blir det med UD som exempel. I söndagens Blåst på karriären skalas lager efter lager bort tills en statlig förvaltning med gräddfiler till några av de mest eftertraktade statusjobben i Sverige ligger blottad. Det är ett bra och tydligt typfall, men egentligen skulle man kunnat granska de flesta svenska organisationer och kommit fram till samma sak. Personer med kontakter som får sommarvikariat som inte ens annonseras ut, vikariat som sedan leder vidare till andra vikariat, projektanställningar, förtur till utbildningsprogram, tjänster som bara utlyses internt så att ingen utan kontakter kan känna till att de finns att söka och så vidare.

Att se de ansvariga försöka slingra sig blir mest pinsamt. De vet mycket väl att det handlar om det obehagliga ordet nepotism, men att stå för det vågar de inte. Å andra sidan blir det nästan ännu värre när en oerhört arrogant UD-anställd erkänner att dessa saker förekommer, men vägrar gå med på att det faktiskt handlar om ett oärligt förfarande. Oavsett om nätverksfördelar finns överallt i samhället är det extra illa när det gäller jobb för staten, en stat som det ju så fint heter att vi alla tillhör.

Samma person ser inte heller något problem med att man dragit in den fond som förut gav mindre bemedlade möjligheter att förkovra sig för framtida diplomatjobb, och nu delar ut medlen internt istället. I dagens Sverige är det ju ingen som inte har råd att göra ambassadpraktik utomlands, ”man kan ju alltid ta ett lån eller nåt” menar han.

Vilket Sverige han bor i vet jag inte, men inte är det detsamma som jag, där studielånet är 6000 kronor i månaden och banklån ges till dem som redan har en god ekonomi, så att de kan betala av dem.

Granskningen är kort sagt klockren. Det enda problemet är en viss känsla av sten i glashus. Nästa maktfyllda organisation att ge sig på utifrån kontakt- och internrekrytering borde kanske vara SVT?

Missa inte:

Planeten. Dokumentärserie i fyra delar om vad vi har gjort och gör mot vår jord. Se, bli skrämd från vettet och agera!

SVT1, tors 9 nov 21.00

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan