Analys

”Överdriven känslighet för liv”

I skrivande stund har det gått en vecka sedan Operation Höstmoln inleddes och stridsvagnar åter rullade in bland husen på Gazaremsan. Under den tiden har israeliska armen dödat 53 palestinier, och staden Beit Hanun har drabbats värst. Det officiella syftet är att stoppa palestinsk raketbeskjutning mot samhällen längs gränsen till Gaza, som pågått kontinuerligt under […]

I skrivande stund har det gått en vecka sedan Operation Höstmoln inleddes och stridsvagnar åter rullade in bland husen på Gazaremsan. Under den tiden har israeliska armen dödat 53 palestinier, och staden Beit Hanun har drabbats värst. Det officiella syftet är att stoppa palestinsk raketbeskjutning mot samhällen längs gränsen till Gaza, som pågått kontinuerligt under året, dock utan att skörda några israeliska människoliv.

Operationen inleddes strax efter att det israeliska parlamentet Knesset röstade in det högernationalistiska partiet Israel beiteinu (Israel vårt hemland) i regeringen. Partiledare Avigdor Lieberman har redan fått två tunga poster som vice premiärminister och minister för strategiska hot. Arbetarpartiets partiledare Amir Peretz gav ett vallöfte att arbetarpartiet inte skulle sitta i regering med ultrahögern. Men i själva verket valde Arbetarpartiet inte bara att sitta kvar i regeringen tillsammans med Israel beiteinu – de röstade själva för Lieberman.

Ultrasionisten Lieberman är bland annat känd förespråkare för ”transfer”, fördrivning av alla palestinier, och vill att Israel ska bli en ”ren judisk stat” utan några arabiska medborgare. Han har sagt att alla arabiska Knessetledamöter som har varit i kontakt med Hamas borde arkebuseras, anser att olika folkgrupper ska hållas separerade med Cypern som positivt exempel, och uppmanat den israeliska armén att ta efter Rysslands metoder i Tjetjenien.

I linje med Liebermans uppmaning sade i början av operation Höstmoln generalmajor Elazar Stern också till den israeliska militärradion att ”den israeliska arméns överdrivna känslighet för människoliv ledde bland annat till misslyckandet i Libanonkriget – och detta ska inte hända igen”. Det illustrerar att offensiven i Gaza utgör en sorts revansch och en reaktion på den kris för den israeliska arméns självkänsla som utlöstes av kriget med Hizbollah i somras.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga