En värld utan chefer

Bara en liten plåtdörr utan skylt leder in till tryckeriet Chilavert, men den mäktiga muralmålning med slagorden ”Ockupera – gör motstånd – producera” som täcker fasaden gör klart för besökaren att den hittat rätt. Innanför samsas tryckning, sortering, tillfällig lagring och diverse i byggnadens stora hall.

– Tja, det rullar på. Just nu gör vi varken vinst eller förlust, men vi har i alla fall ut-ökat från de åtta vi var när det här började till tolv arbetare och vi får alla ut en lön på 1000 pesos (2500 kronor) plus 100 pesos per två barn för familjeförsörjare. Vi har börjat med binderi och kopiering av plåtar här inne, som vi tidigare lade ut på andra företag. Men vi saknar kapital. Stora kunder vill alltid betala en eller tre månader efter leverans, men vi har inte råd att för egna pengar köpa bläck och papper till ett stort jobb. Vi har för lite pengar för att tjäna stora pengar, säger Fermin, den äldste tryckaren på Chilavert.

Liksom på de flesta, om inte alla, av de återtagna företagen, startade processen inte så mycket med en ”konkurs” som med en systematisk tömningsoperation, där löner och andra fordringar lämnades obetalda samtidigt som alla värden flyttades ut ur företaget. I fallet Chilavert blev arbetarna definitivt övertygade om vad som var på gång när ägarna under 2002 skickade folk för att bära ut tryckpressarna ur byggnaden. Då inledde de ockupationen och den långa vägen mot produktion under arbetarkontroll.

– Vi har ingen chef längre, vi bestämmer allt gemensamt och alla måste kunna det mesta, från bokföring till inköp. Ibland känns det som om kunderna blivit våra nya chefer, men ändå, det är annorlunda att arbeta nu. Förr när jag kom till jobbet var det som att gå in hos Gestapo. Under diktaturen försvann två unga grabbar som jobbade här, som tillhörde Montoneros (vänsterperonistisk motståndsrörelse). Ägaren påstod att de hade slutat med avgångsvederlag, men det tror jag inte på, och ingen såg någonsin till dem igen. Nej, då vågade man aldrig klaga på något. Idag när jag är på arbetet är det som att vara hemma, men samtidigt måste man kämpa.

– En annan sak, på den tiden satt det sju på kontoret över oss åtta arbetare, alla stack utom telefonisten. Vi har klarat oss utan dem.

En sak är uppenbar, de återtagna företagen finns kvar. En stor del av alla böcker, tidningar och broschyrer som har med fenomenet att göra trycks just här på Chilavert, som man kan förvissa sig genom en kort rundvandring genom lokalen. Här hittar man reklambroschyrer och affischer för paneldebatter likaväl som tidningarna Nudos och Ocupar, resistir, producir som är helt ägnade åt ämnet.

Den senaste systematiska studien, Las empresas recuperadas en la Argentina, med siffror från 2004, räknar till 161 återtagna företag runtom landet med sammanlagt 6900 arbetare, eller 9100 medräknat de 2200 arbetarna på sockerbruket La Esperanza i Jujuy, som befinner sig i en process med osäker utgång.

Av undersökningen framgick också att de återtagna företagen betalade ut en genomsnittlig lön på 698 pesos, över den dåvarande medellönen, och att såväl löner som produktionen tenderat att öka med tiden. Samtidigt pekar författarna på att bara få av företagen har nått upp till en personalstyrka större än den var när de gamla ägarna lämnade, att 11 procent fortfarande inte producerade 2004 och att bara en mindre del nått upp i en produktion nära fabrikernas fulla installerade kapacitet. Men mätningen gjordes också huvudsakligen över en tidsperiod när den argentinska ekonomin befann sig i fritt fall. Det verkar inte helt långsökt att dra slutsatsen att de återtagna företagen utvecklats bättre än den argentinska ekonomin som helhet, trots deras svåra utgångsläge.

Den 26–27 september i år intog ett 50-tal återtagna företag Plaza Congreso, framför parlamentsbyggnaden, dels med krav på en ny konkurslagstiftning, dels som ett marknadsföringsevenemang. Deltagarna sträckte sig från bagerier och sjukhuskliniker till skeppsvarvet Astilleros Navales Unidos, med 180 anställda och kapacitet att bygga oceangående transportfartyg.

I trycksakerna på arbetsborden hos Chilavert speglas dock inte enbart rörelsens fortsatt goda hälsa utan även dess splittring. Medan Movimiento Nacional de Empresas Recuperadas, MNER, tidning Ocupar, resistir, producir talar om att ”grunden till massarbetslösheten ligger i kapitalismen som ekonomiskt system”, skriver Nudos, som ges ut av det annars ganska okända nätverket Redes med stöd av bland andra EU, om marknadsföringsmetoder och lyckade affärer.

MNER är den mer politiserade paraplyorganisationen, vars viktigaste ideolog Eduardo Muruoa från metallindustrin Impa (en av de tidigaste arbetarkontrollerade fabrikerna) för Naomi Klein och Avi Lewis förklarade: ”Vi kräver inte i dagens läge expropiering av företag i verksamhet, vilket inte betyder att vi aldrig kommer att göra det”. Det mindre radikala Movimiento de Fabricas Recuperadas por sus Trabajadores, MNFR, lett av advokaten Luis Caro, är dess främsta konkurrent. MNFR har bara begränsade politiska krav på sin agenda (kring konkurslagstiftningen och stöd för kooperativ i första hand) och vill helst att medlemsföretagen inte använder begreppet ”ockupation”.

En av triumferna för Caro blev när den kända textilfabriken Brukman bröt med sin tidigare revolutionära linje och anlitade honom som juridiskt ombud. Vänsterpartier hade utnyttjat fabrikens kamp som politisk banderoll, ansåg en majoritet av sömmerskorna, efter en bitter och uppslitande debatt.

– En del av den solidariska andan har försvunnit, det har blivit mer av att var och en skyddar sin egen häck. Många fabriker är inte ute och kämpar på samma sätt och är inte öppna för samhället lika mycket som tidigare. Splittringen i rörelsen har påverkat oss. Men själva fortsätter vi att delta i demonstrationer och nya ockupationer, – det sker sällan idag men för något halvår sedan återtogs ballongfabriken Global här i närheten – håller öppet för möten och debatter, trycker flygblad gratis åt tunnelbanearbetarna, och så vidare. Jag skulle aldrig kunna sluta, faktiskt kom jag ur ett depressivt tillstånd 2004 genom att gå in och engagera mig i ockupationer. Jag har fått erbjudande om ett annat jobb med högre lön, men det här är min kamp nu, säger Candido, som fungerar som tryckeriets ansikte utåt.

Återtagandet av en fabrik har sin egen dynamik, konstaterar författaren Esteban Magnani i boken Ockupera, gör motstånd, producera. En ockupation som kanske först bara varit tänkt som ett desperat påtryckningsmedel för att få ut innestående löner, kan bli en omvälvande upplevelse som för alltid ändrar de inblandades syn på sig själva och sin förmåga, på arbete och samarbete, själva samhället. Candido, tryckaren som vid nästan sextio års ålder för första gången fann sig själv med en molotovcocktail i handen framför kravallpolisen, kan stå som illustration till den tesen.

Varje fabrik har sin egen unika historia. Slakteriet Yaguane, i utkanterna av slumförorten La Matanza, skulle kunna sägas vara företaget som återtogs tre gånger.

– Tio år var jag när jag första gången klev in på ett slakteri, för att jobba som hjälpreda åt farsan. Man jobbade på morgonen och gick i skolan på kvällen. Sedan jag var 19 har jag inte gjort något annat. 1988 kom jag hit till Yaguane, sedan gick det bara tre år innan ägarna ville sparka oss allihop, för att återanställa oss med nya kontrakt. Då satte vi upp tält i portarna, det blev repression med tårgas, gummikulor, alltihop, men vi kom tillbaka och till slut fick vi stanna, berättar Rodolfo Gomez

Företaget gick dock dåligt. Efter förhandlingar med facket gick ägarna 1996 med på att överlåta 52 procent av aktierna till arbetarna, organiserade som ett kooperativ, men de gamla skulderna hängde kvar och konkursen gick så småningom inte att undvika. Men arbetarna vägrade acceptera att det var slutet och stannade kvar i fabriken.

– Ja, då åt man allt som fanns, vad vänner och grannar kom med. Så småningom fick vi rätten att driva vidare verksamheten provisoriskt. Vi har gett oss ut och kämpat många gånger. Vi har blockerat motorvägen för att få tillbaka ägarnas exportkvot. Vi ockuperade domstolen för att få skuldavskrivning, polisen samlade sig och meddelade att det skulle bli repression om vi inte avbröt. Då tog vi polisrepresentanten till lastbilen vi kommit med och visade vad vi tagit med oss, ja, där hade vi 200 knivar. Vi är beredda att dö här och nu hellre än att dö av hunger som arbetslösa, sade vi, och det blev aldrig någon repression. Härom veckan kom beslutet från domstolen att de skriver ned skulderna från 18 miljoner till 1,5 miljoner pesos, berättar han.

När kooperativet bildades blev de fackliga ledarna styrelse.

– De var bra fackledare men blev dåliga chefer. De gjorde affärer vid sidan om, skaffade dyra bilar som bara de fick använda, och delade ut förmåner till sina favoriter. Så för två år sedan återtog vi företaget igen. Vi slängde ut dem och tillsatte en ny styrelse. Nu har jag blivit revisor, fast jag bara gått ut grundskolan och aldrig gjort annat än att flå kreatur. Men mina kamrater menar att jag är hederlig, säger han.

Däremot fattar man inte så många beslut på stormöten här, utan det är huvudsakligen styrelsen som bestämmer.

Idag är Yaguane största återtagna företaget i verksamhet med sin 580 arbetare, runt hundra fler än den betydligt mer kända keramikfabriken Zanon i södra Argentina. Produktionsprocessen är ett enda väldigt löpande band, förutom att det här inte är enklare delar som sätts ihop till en komplicerad produkt, utan komplicerade biologiska maskiner som delas upp i sina beståndsdelar.

Efter att ha vägts, kontrollerats och fösts genom en bana där vattenstrålar från olika håll spolar dem rena, slås korna medvetslösa av en tryckluftshammare, hängs upp och ned, får strupen avskuren och förs så framåt i en långsam parad av transportbandet i taket, över en ränna med strömmande blod. Från bottenplanet fortsätter sedan transportbandet upp längs en ramp till tredje våningen, där det går ut i en slinga över en jättelik sal. Längs med kropparnas väg står arbetarna på golvet eller på ramper av olika höjd, med krokar, slaktarknivar, sticksågar och cirkelsågar av olika utföranden, var och en med sina bestämda snitt att göra innan kroppen skickas vidare till nästa station. De sista slamsorna som håller huden på plats skärs av; huvudet sågas loss; buken öppnas och inälvorna rasar ut; alla försvinner de ned i stora trattar till mellanvåningen för tvättning, kok, nedky

lning och packning, medan kropparna sågas itu på mitten, märks och slutligen sänds iväg till kylhuset. Slamret från transportbandet blandas med sågarnas tjut och de explosiva pysandena av tryckluft. Jag grips av en märklig medvetenhet om min egen kropp och dess sårbarhet omgiven av alla dessa verktyg för att skära, spetsa, slita, såga och döda.

– Den är ett monster, inte sant! ropar den avdelningsansvarige och det är uppenbart att han syftar på fabriken i dess helhet. Jag frågar om det inte är lätt att skada sig och han svarar att de som jobbar på de farligaste uppgifterna har ståltrådsförstärkta handskar. Men jag ser flera som saknar dem på vad som, åtminstone för mig, framstår som tämligen riskfyllda stationer, som att dra komagar över en roterande klinga. Någon förändring av produktionsprocessen, som arbetsrotation, har inte heller gjorts, till skillnad från på exempelvis Zanon som stolt redovisat en 80-procentig minskning av arbetsskadorna. Däremot har man moderniserat maskinparken på flera håll och gjort effektiviseringar, som att bygga om varmvattenberedaren till vedeldning och därmed sparat in 80 procent av bränslekostnaderna.

Fabrikens intäkter räcker till en lön på 1200 pesos i månaden, lika för alla, med en extra bonus en gång om året när man säljer av den värdefulla exportkvot som man tillkämpade sig på motorvägen.

På Yaguane bryr man sig inte så mycket om de stora visionerna om de återtagna företagen som början på ett nytt samhälle.

– Vi försvarar våra arbetstillfällen, det är det viktiga. Vi blandar inte in någon politik. Den förra ledningen drog i väg oss på demonstrationer som inte hade med oss att göra, som var till för peronistiska partibossar, sånt vill vi inte ha mer av, säger han.

Samtidigt ångrar han inte att arbetarna stödde återtagandet av andra fabriker, och nyligen skänkte de hundratals knivar och andra verktyg till slakteriet Bragado.

Är det inte konstigt att hjälpa en konkurrent?

– Äh, vi vill inte se andra kooperativ som konkurrenter. Det är inte samma sak heller att köpa eller sälja till ett återtaget företag, vi sitter inte och räknar på samma sätt då. Det är affärer men samtidigt är man kamrater.

Bara två kvarter från den argentinska parlamentsbyggnaden, Congreso, reser sig den imponerande byggnad som allt mer framträder som centrum för de radikalare sektorerna av återtagna företag, liksom en viktig samlingspunkt för fackföreningar och andra folkrörelser i Buenos Aires överhuvudtaget. Som om det inte räckte med placeringen är Hotel Bauens historia dessutom nästan överlastad med symbolik.

– Det här hotellet byggdes inför fotbolls-VM 1978 med lån från militärjuntan, som ägarna, familjen Yurkovich, aldrig behövde betala tillbaka. Som med så mycket annat av pengar som lånades upp utomlands och bara skänktes bort till privata företag. Senare under 1990-talet var hotellet mötesplats för topparna inom menemismen (en högerströmning inom peronismen, efter förre presidenten Carlos Menem), säger Jorge Suarez, som jobbar till hälften som elektriker och till hälften som presstalesman.

I Hotel Bauens lobby tar personalen emot i svart kostym, det ligger linnedukar på borden i restaurangen och vinställen bakom bardisken är välsorterade. Samtidigt hänger texten till ”De återtagna företagens hymn” på en vägg och en annan är täckt av kakelplattor från Zanon med ingraverade dikter av den revolutionära poeten Juan Gelman. Elitfotbollslaget Chacarita checkar in medan vi väntar på intervjun.

Med början 1997 inledde ägarna en snårig manöver för att skriva över egendomen på ett chilenskt företag, enligt Jorge Suarez med målet att anställa personalen på nytt med ingångslöner. Men någonstans låste sig affärerna och 2002 stängde hotellet.

2003 gick 14 av arbetarna, tillsammans med ett hundratal sympatisörer, in genom en underjordisk tunnel. Sedan dess har Bauen fått stå värd för allt från fackliga konferenser till barnteater och rockkonserter, evenemang som aldrig tidigare skådats i den prestigefyllda 14-våningsbyggnaden. Idag är 90 procent av rummen i användbart skick och, efter vad det verkar på trafiken ut och in i lobbyn och antalet nycklar i nyckelskåpet, en hel del av dem är också uthyrda. Från de 30 som arbetade här när hotellet först slog upp portarna igen har antalet ökat till 157.

Bauen är, tillsammans med Zanon, det återtagna företag som utan jämförelse fortsatt ta mest aktiv del i den sociala kampen. Här har fackföreningar, piqueteros, indiangrupper och människorättsorganisationer gratis fått lokaler till ett otal konferenser, möten och paneldebatter. En politisk bokhandel har ett förmånligt hyreskontrakt på bottenvåningen. Där man i de flesta hotellobbyer skulle hitta återförsäljare för exklusiva parfymer eller smycken hittar man här andra kooperativ.

Jorge Suarez tillhör själv inte de ursprungliga Bauen-arbetarna. Han kom i kontakt med ockupationen via frivilligarbete i de sociala verksamheterna i sin kyrka, började delta i solidaritetsaktioner och togs för två år sedan in i kooperativet som elektriker. Idag är han djupt övertygad.

– Det här går inte att jämföra med ett arbete i ett traditionellt företag. Här har jag frihet att säga min åsikt, här kan jag sätta mig ner en stund och dricka kaffe utan att någon säger åt mig. Ingen utnyttjar mig. Vi har en styrelse och ansvariga för olika verksamhetsområden, men det är inte så noga. Behöver det fattas ett beslut så gör man det oftast utan att behöva springa och fråga den ansvarige. Den här formen av organisation borde absolut införas i andra delar av ekonomin. Det är framtiden som jag ser det. De arbetarkontrollerade företagen flyr inte från landet och skickar inte iväg vinsterna. Under den här modellen borde vi återta alla företag som privatiserats, utvinningen av våra naturresurser, med mera.

Hur skulle det gå till?

– Vi måste fortsätta vara öppna mot samhället, bygga allianser med dem som kämpar och sprida kunskapen om detta. Även till andra länder, arbetarnas kamp känner inga gränser.

Men alla återtagna företag verkar inte dela den synen?

– Det beror främst på de nya ledare som försöker ta över, som Louis Caro, och påverka arbetarna att stänga dörrarna till företagen. Men i grunden är de flesta solidariska.

Publicerad Uppdaterad
14 hours sedan
De iranska journalisterna Niloufar Hamedi, till höger, och Elaheh Mohammadi, gör segertecknet efter att ha släppts ut ur fängelset i Teheran söndagen den 14 januari 2024. De blev dömda till långa fängelsestraff på grund av deras bevakning av Mahsa Aminis död och släpptes mot borgen i väntan på rättegång.  Foto: Sahand Taki, Shargh Daily News/TT

Iran: Stoppa dödsstraffen för kvinnorättsaktivister

Över 900 personer avrättades i Iran 2024 och många politiska fångar är dömda till döden, bland dem de kurdiska Kvinna, Liv, Frihet-aktivisterna Pakhshan Azizi och Wrisha Moradi. Samtidigt växer motståndet mot regimen.

I Iran i dag utgör kvinnor en betydande andel av de politiska fångarna. Och bland dem finns välkända fackliga-, feministiska- och politiska aktivister, såsom Nobelpristagaren Narges Mohammadi.

– Många av dem driver olika kampanjer inifrån fängelserna, berättar Sholeh Irani, exiliranier, journalist och feministisk aktivist, som följer utveckling i sitt forna hemland på nära håll.

En av de aktuella kampanjerna fokuserar på att stoppa avrättningar av de politiska fångarna.

– För närvarande riktar många av de politiska fångarna sin uppmärksamhet mot dödsdomen som hotar bland annat den kurdiska feministen Pakhshan Azizi, säger Sholeh Irani.

Hon beskriver hur trakasserierna, smutskastningen och personangreppen mot dessa kvinnor, ökar samtidigt som de fortsätter sin kamp inifrån regimens fängelser och inspirerar iranierna.

– Men även i Iran och bland exiliranierna finns högerextremister som sprider hat mot oliktänkande, säger Sholeh Irani.

Resolution för att stoppa avrättningarna

En av de som har engagerat sig för de fängslade och dödsdömda kvinnorättsaktivisterna är S-toppen och Europaparlamentarikern Evin Incir.

Och i dag torsdag kommer en resolution för att stoppa avrättningarna av de dödsdömda kurdiska Kvinna, Liv, Frihet-aktivisterna Pakhshan Azizi och Wrisha Moradi, och som Evin Incir har förhandlat fram, gå till omröstning i Europaparlamentet i Strasbourg.

Evin Incir (S). Foto: Europaparlamentet

I resolutionen ställs även krav på att Iran friger den svenska gisslan, läkaren Ahmadreza Djalali, som har en dödsdom och sitter fängslad i Iran sedan 2016.

– Situationen i Iran riskerar att hamna i skuggan av andra globala konflikter. Nyligen dömdes de modiga kurdiska kvinnorna Pakhshan Azizi och Verisheh Moradi till döden. Dessutom sitter den svensk-iranske medborgaren Ahmad Reza Jalali och flera andra europeiska medborgare fängslade. EU-länderna måste samarbeta för att säkerställa friheten för alla europeiska medborgare och stoppa avrättningarna av politiska fångar. Det är även oacceptabelt att EU och dess medlemsländer fortfarande inte har vidtagit åtgärder för att klassificera revolutionsgardet som en terroristorganisation. Sammafattningsvis syftar den här resolutionen till att öka pressen på Iran att respektera mänskliga rättigheter, stoppa dödsdomarna och frigöra oskyldiga fångar, säger Evin Incir till Arbetaren

Hur ser engagemanget ut i EU för kvinnorättsaktivister i Iran just nu, med så många pågående militära konflikter i världen?

– Situationen i Iran förblir en prioritet på parlamentets agenda, tack vare krav från vissa av oss ledamöter. Exempelvis initierade jag resolution i denna vecka. Läget i Iran har försämrats kraftigt, med över 900 avrättningar bara under 2024.

Irans kvinnor visar orubbligt mod

Sholeh Irani menar att trots förtrycket, trots de många frihetsberövandena och hoten om avrättning fortsätter de iranska kvinnornas kamp för sina rättigheter och friheter att växa sig starkare.

– De iranska kvinnorna visar på ett starkt och orubbligt mod, när de fortsätter göra motstånd mot regimen i Iran, säger hon och fortsätter:

– Tecken på ett eskalerande motstånd är tydliga över hela samhället. Allt fler, särskilt unga kvinnor, trotsar lagen om obligatorisk hijab och står emot när de stoppas av myndigheternas vakter, säger Sholeh Irani till Arbetaren.

Enligt Sholeh Irani uttrycker iranska kvinnor på sociala medier att de aldrig kommer att återgå till den ordning som rådde före Kvinna, Liv, Frihet-rörelsen och de omfattande upproren.

Publicerad
1 day sedan
Solidariska Byggare är besvikna på Byggnads
Solidariska Byggare nekas från att delta i den fackliga konferensen mot arbetslivskriminalitet. Foto: Janerik Henriksson/TT och Volodya Vagner

Irriterat när Solidariska byggare hålls utanför facklig konferens


Det bubblar av irritation och frustration inom Solidariska byggare. För trots de senaste årens många framgångar ratas nu den syndikalistiska fackföreningen från att delta i Byggnadsarbetareförbundets nordiska konferens om arbetslivskriminalitet och migrantorganisering som hålls i Stockholm nästa vecka.

– Jag tycker det är sorgligt för problemen i byggbranschen är så omfattande och jag tror att både vi och Byggnads har mycket att lära av varandra, säger Pelle Sunvisson som är styrelseledamot i Solidariska byggare till Arbetaren.

Pelle Sunvisson på Solidariska byggare. Foto: Johan Apel Röstlund

Den årliga konferensen hålls på den anrika och strandnära kursgården Rönneberga på Lidingö utanför Stockholm i mitten av nästa vecka. Deltar gör byggnadsfack från hela Norden men trots en önskan från det finländska Byggnadsförbundet nekas alltså Solidariska byggare från att delta. Det här trots att det uppmärksammade syndikalistiska byggfacket de senaste åren haft stora framgångar med sin omfattande organisering av migrantarbetare och kampen mot just arbetslivskriminalitet.

– Vi har inte plats för dem på schemat och kände att vi har tillräckligt med erfarenheter från våra egna medlemsorganisationer inom den nordiska bygg- och träarbetarfederationen, säger Marcus Carlbrand på Byggnads till Arbetaren.

Detta trots att temat på konferensen är just de områden där Solidariska byggare sticker ut med sin kamp av blockader mot oseriösa och kriminella arbetsköpare, indrivningar av uteblivna löner och vunna fall i Arbetsdomstolen.

“Skulle vara en utmaning att samarbeta”

Marcus Carlbrand förklarar att Byggnads nyligen inlett en egen satsning på organisering av utländska byggarbetare där fackförbundet bland annat tillsatt en ny ombudsman för att arbeta mot exploatering och utnyttjande inom branschen.

Men Solidariska byggare har ju verkligen varit framgångsrika i just de här frågorna. Hur ser du på dem som organisation?

– Jag har inte direkt någon åsikt men det är klart att det skulle vara en utmaning att samarbeta med en organisation som konkurrerar om samma medlemmar.

Ett svar som får Pelle Sunvisson på Solidariska Byggare att reagera:

– Det är synd. För de här frågorna rör inte bara migrantarbetare utan hela byggbranschen. Dåliga villkor smittar av sig på alla och det finns väl egentligen bara en part som tjänar på att vi inte samarbetar. Något vi gärna hade gjort med Byggnads. För vi har stor erfarenhet som vi gärna hade delat med oss. Och Byggnads i sin tur, med sin långa historia, har mycket som vi skulle kunna lära oss av.

Pelle Sunvisson menar att det ofta finns ett fungerande samarbete med enskilda ombudsmän på Byggnads men att mycket av det arbetet måste skötas inofficiellt.

– Fokus måste ju ligga på att göra arbetsplatserna säkrare och komma åt arbetslivskriminaliteten inom branschen men det känns som att ju högre upp i hierarkin inom Byggnads man kommer desto mer får vi kalla handen.

Konferensen på Rönneberga äger rum på onsdag och torsdag nästa vecka och samlar alltså byggfack från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Dock alltså utan migrantarbetarfacket Solidariska byggare.

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
Universitetshuset, Uppsala universitet.
Uppsala centrum för Förintelse- och folkmordsstudier är nytt namn på tidigare Hugo Valentin-centrum. Foto: Christine Olsson/TT

Det nya namnet på Hugo Valentin-centrum speglar dess fokus

Att ordföranden för Judiska Centralrådet Aron Verständig insinuerar att namnbytet på Uppsala universitets centrum för Förintelse- och folkmordsstudier skulle vara “antijudiskt” är både orättvist och djupt oroande, skriver Matylda Jonas-Kowalik, doktorand vid Uppsala universitet i en debattartikel för Arbetaren.

De senaste veckorna har det pågått en livlig diskussion kring namnbytet på Uppsala universitets UHGS centrum, Sveriges mest framstående forskningsinstitution för studier om Förintelsen och folkmord. Tidigare känt som Hugo Valentin-centrum heter det nu Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies, UHGS. Som doktorand i historia vid Uppsala universitet med inriktning på Förintelsestudier och som alumn från universitetets masterprogram i Förintelse- och folkmordsstudier blev jag överraskad av Aron Verständigs debattartikel i UNT den 2 januari 2025, som senare utvecklades till en bredare debatt i svenska medier. Som judisk akademiker med anknytning till den enhet som kritiseras i medierna känner jag ett ansvar att bidra med mitt perspektiv.

Det är sant att Hugo Valentin var en framstående akademiker vars verk, Judarnas historia i Sverige (1924) och Antisemitismen i historisk och kritisk belysning (1935), fortfarande är betydelsefulla för historiografin om svenska judar. Eftersom centret tidigare bedrivit forskning om både nationella minoriteter samt Förintelsen och andra folkmord, var Hugo Valentin en lämplig namnpatron, då han som akademiker arbetade med båda dessa områden.

Orättvis och djupt oroande

För omkring två år sedan beslutade Uppsala universitet att begränsa forskningsområdet inom UHGS och upphöra med finansieringen av studier om nationella minoriteter, vilket har lett till en förändring av dess kompetensområde. Debatten om namnbytet har pågått sedan dess, och i november 2024 fattades beslutet att ge centret namnet Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies. Jag motsätter mig dock starkt påståendet att ett namnbyte skulle vanhedra Valentins arv. Att byta namn på centret förminskar inte Valentins vetenskapliga insatser, hans personliga mod eller hans fasta motstånd mot nazism och antisemitism. Tvärtom betonar ett namn som tydligare speglar centrets fokus – Förintelse- och folkmordsstudier – dess uppdrag och hedrar Valentins engagemang för att belysa dessa viktiga frågor i det svenska samhället.

Att byta namn till “Uppsala Center for Holocaust and Genocide Studies” bidrar med tydlighet för allmänheten och det internationella akademiska samfundet, underlättar samarbeten och uppmuntrar potentiella studenter att söka sig till våra program. Det nya namnet speglar bättre centrets ämnesmässiga fokus än det nuvarande “Hugo Valentin-centrum” och säkerställer att dess syfte kommuniceras tydligt.

Jag finner den antydan, om än förtäckt, att beslutet att byta namn på centret skulle vara ”antijudiskt” orättvis och djupt oroande. Som en judisk forskare specialiserad på Förintelsen är jag särskilt bekymrad över Verständigs påstående att centrets fokus på jämförande folkmordsforskning och minnespolitik skulle minska dess fokus på Förintelsens historia och minneskultur. Jämförande folkmordsstudier är ett viktigt tvärvetenskapligt fält som undersöker folkmord i olika sammanhang för att identifiera mönster, orsaker och konsekvenser. Detta tillvägagångssätt berikar Förintelsestudier betydligt genom att erbjuda bredare insikter i dess historiska och samtida relevans.

Mina kollegors breda expertis möjliggör banbrytande forskning och en exceptionellt heltäckande utbildning. Som alumn från masterprogrammet kan jag intyga att utbildningen om Förintelsen vid vårt centrum håller hög kvalitet och går på djupet med dess historia och historiografi.

Med det sagt delar jag Verständigs oro över förlusten av samlad forskning på de nationella minoriteterna vid vårt universitet. Detta är en oroväckande utveckling, och och hoppas att Uppsala universitet återupprättar detta viktiga studieområde i framtiden. 

Matylda Jonas-Kowalik, doktorand, Uppsala universitet

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Demonstration för Palestina. Foto: Adam Ihse/TT

71 organisationer uppmanar facken: Stoppa Israel

“Vi uppmanar ert fackförbund att bryta tystnaden om det pågående folkmordet och agera på det sätt som ni kan göra”, skriver 71 organisationer från nätverket Stoppa Israel i ett öppet brev riktat till fack och arbetare i Sverige.

Vi är 71 organisationer som har gått samman i ett nätverk: Stoppa Israel. Vi vill visa palestinierna att omvärlden inte accepterar Israels krigsbrott och ockupation.

Vi skriver nu till er eftersom fackföreningar är och har varit en viktig part när det gäller mänskliga rättigheter. Tiden går och morden på palestinier fortsätter. Vi är personer och organisationer som är förtvivlade över att detta kan fortgå. Sverige importerar och exporterar vapen till Israel, trots att vi kan bli skyldiga till medhjälp till folkmord. Vi kan inte komma undan med att vi inte ser och inte hör.

Det pågår enligt Amnesty ett folkmord i Gaza.

”Det internationella samfundets har i över ett år på ett skamligt och katastrofalt vis misslyckats att pressa Israel att stoppa sina grymheter i Gaza. Detta genom att först fördröja kraven på eldupphör och sedan fortsätta vapenöverföringarna. Detta är och kommer förbli en skamfläck på vårt kollektiva samvete”, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Vi, organisationerna i nätverket Stoppa Israel skrev den 24 oktober till TCO, LO och SACO, samt en debattartikel i Arbetaren, att vi hade följande krav:

  • Inför sanktioner och stoppa all handel med Israel.
  • Avbryt all militär handel och allt samarbete med ockupationsmakten Israel.
  • Verka för att EU:s associationsavtal med Israel hävs och sanktioner införs.
  • Kräv permanent eldupphör och att humanitär hjälp når fram till de drabbade omedelbart.
  • Fördöm tydligt Israels alla övergrepp mot civilbefolkningen i strid med internationella lagar och folkrätten.

Vi uppmanar ert fackförbund att bryta tystnaden om det pågående folkmordet och agera på det sätt som ni kan göra. Se nedan förslag från palestinska arbetsorganisationer. Vi vill föreslå ett samarbete och eller utbyte för att vi tillsammans ska få stopp på folkmordet. 

Om ni redan har gjort någon insats för Gaza får ni gärna dela med er av den. Om ert fack ännu inte har gjort något av förslagen ovan för Gaza:

Vad är det som hindrar er från att agera?
• Vad behöver ni för stöd för att agera? 
• Har ni gjort något annat? I såna fall vad?

Om ni behöver stöd för att agera – kontakta oss gärna!

Palestinska fack vädjar om hjälp

Ett stort antal palestinska fackföreningar gick den 17 oktober ut med en vädjan till arbetarorganisationer världen över om att göra vad de kan för att stoppa den israeliska krigsmaskinen.

Där stod det bland annat: “Arbetarorganisationer: Släpp allt ägande i Israel. Avinvestera nu. Varje investering i Israel är ett bidrag till förtrycket av oss.”

Arbetare och fackföreningsmedlemmar: Varje arbetsplats och varje fackförening utgör grogrund för organisering. Mobilisera för att eliminera israeliska investeringar från fackliga pensionsfonder och arbetsgivares portföljer, inklusive partnerskap med medskyldiga företag. Bygg upp gräsrötternas kraft för att kräva att era fackliga ledare pressar regeringarna till ett omedelbart eldupphör.

Arbetare längs vapnens leveranskedjor: Vi uppmanar er att ingripa och störa strömmen av vapen som används i folkmordet, från vapenfabriker till transport och militär forskning. Detta är ingen liten uppgift, men vi behöver dig för att bygga kollektiv kraft för att stoppa vapenhandeln. Det är vårt mest akuta behov.*

Sätt vår befrielsekamp i centrum: Berätta för världen om vår kamp. Vi kämpar för våra liv, för frihet, rättvisa och befrielse. Vi behöver att du i detta ögonblick i historien visar din styrka och förmår gå bortom uttalanden.

Var modiga, ta risker och agera med den skyndsamhet som Israels folkmord kräver!

*Detta är vad Svenska hamnarbetarförbundet  har beslutat om: En så fantastisk handling!: 68 % röstade för blockad av krigsmateriel under pågående krig i Gaza – Svenska Hamnarbetarförbundet

71 organisationer i nätverket Stoppa Israel

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan

Vem ska få Ottarpriset 2025?

Vem tycker du förtjänar att lyftas fram för sina insatser i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa? Sista nomineringsdag: 31 januari 2025. Mejla [email protected] med namn och eventuellt förslag till motivering!

På flera håll i världen ser vi i dag en tillbakagång för de landvinningar kvinnor gjort vad gäller grundläggande jämlikhet. Som rätten till att bestämma över sina egna kroppar och rätten att på samma villkor som män få röra sig i och ta del av de offentliga rummen och samhällets resurser. Reaktionära och patriarkala krafter gör gemensam sak i sina försök att frånta flickor och kvinnor – det vill säga halva jordens befolkning – deras rättigheter. 

För att motverka denna utveckling vill Arbetarens redaktion uppmärksamma och främja de som arbetar i Elise “Ottar” Ottesen-Jensens anda. Arbetaren delar därför årligen ut Ottarpriset till en person eller grupp som varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa – präglad av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner. 

Tidigare pristagare är Bita Eshraghi, Ida Östensson, Noorihe Halimi, organisationen QJouren Väst, BB-ockupanterna i Sollefteå, organisationen Inte din hora och den palestinska kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza. Sista nomineringsdag: 31 januari 2025. Mejla [email protected] med namn och förslag till motivering!

Priset är uppkallat efter Elise Ottesen-Jensen – den frihetliga socialisten, journalisten, sexualupplysaren och kvinnorättskämpen som stod på barrikaderna för kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa. I många år, från och med tidningen Arbetarens grundande 1922, arbetade hon på redaktionen och redigerade bland annat tidningens kvinnosida under vinjetten ”Kvinnan och hemmet”. Det var under dessa år som hon började använda signaturen Ottar. Elise Ottesen-Jensen har haft stor betydelse när det gäller att visa på hur kampen mot klassamhället hänger samman med sexualpolitisk kamp och kvinnokamp.

Mejla [email protected] med namn och eventuellt förslag till motivering! Sista nomineringsdag: 31 januari 2025.

Publicerad
1 week sedan
Alex Olofsson skriver i sin andra krönika i Arbetaren från Kiruna om DCA-avtalet och militariseringen i norr. Foto: Magnus Fredriksson, Fredrik Sandberg/TT, Montage: Arbetaren

Alex Olofsson:
Ingen nyhet när banan­monarkin blir vasallstat åt USA

Det finns ett gammalt knep för att avgöra hur viktigt ett politiskt skeende är i vårt avlånga land. Ju större skeende – desto mindre debatt och rapportering. Den amerikanska krigsmaktens pågående expandering och basetablering på svensk mark utgör inget undantag.

I det här läget är det svårt att förneka. Ingenting verkar göra svenska politiker så glada som att få gnugga axel med amerikanska högdjur. Så i december för två år sedan när försvarsminister Pål Jonson skrev under det så kallade Defense Cooperation Agreement-avtalet (DCA-avtalet) med amerikanerna hade han ett stort flin i ansiktet. Han såg så lycklig och stolt ut. Som en glad finnspets i husses koppel. Sedan gick det fort. Bara några månader efteråt, i juni 2024, klubbades avtalet igenom i riksdagen. Utan några problem.

Avtalet hade skrivits på utan förvarning. Någon vettig debatt om dess innebörd fick man söka efter med ljus och lykta. Både i riks- och lokalmedia bestod rapporteringen mest av enstaka insändare och krönikor, eller slentrianmässig rapportering utifrån riksdagens pressmeddelanden.

Detta trots att avtalet tillsammans med Natoanslutningen förmodligen utgör det största politiska skiftet i svensk nutidshistoria. Det var alltså ingen större nyhet när bananmonarkin Sverige blev vasallstat åt USA.

Många militärbaser på svensk mark med DCA-avtalet

Många av oss 90-talister fick vårt politiska uppvaknande när vi bevittnade amerikanernas brutala och hänsynslösa krig i Afghanistan och Irak. Vi växte upp med vetskapen om deras tortyrfängelser och folkrättsvidriga invasioner. I skrivande stund har amerikanerna mellan 700 och 800 militärbaser – ingen vet exakt siffra – utspridda över 80 länder. 

DCA-avtalet gör att vi nu med säkerhet kan tillfoga 17 militärbaser på svensk mark till listan. Totalt är sju på samiskt område. Två blir i Norrbotten, varav en utanför min egna hemstad Kiruna. Snart marscherar alltså amerikanska armékängor över hjortronmyrarna. Samebyn Leavas renar kommer få maka på sig och göra plats för både 91:an Karlsson och G.I Joe. Tydligen är det viktigare att de tillsammans får träna på att ha ihjäl människor i vinterterräng – än att djuren ska få beta ostört året om.

Fredsrörelsen har ensamma protesterat

Fredsrörelsen har skrikit sig hes. Men som vanligt är det ingen som lyssnar. Dörren för att amerikanerna kan placera kärnvapen på svensk mark står vidöppen. Vetskapen om brottsligheten som följer med utländska militärbaser löste man på enklaste sättet – straffrihet för amerikanska soldater på svensk mark och givetvis avskrev vi oss rätten att han någon insyn i deras verksamhet på baserna. 

Visst kom Miljöpartiet och Vänsterpartiet med det vanliga knorret när avtalet skulle dunkas igenom i riksdagen. Försiktigt påpekade man att det kändes obehagligt med ett sådant avtal – tänk om Donald Trump tar tillbaka makten. Surt sa räven.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Hamnarbetarförbundets medlemmar har röstat för en blockad av israeliskt krigsmaterial
Beslutet om att vägra lasta israeliskt krigsmateriel togs av en majoritet av medlemmarna i Hamnarbetarförbundet. Foto: Johan Nilsson/TT

Hamnarbetarna varslar om blockad mot israeliskt krigsmateriel


Hamnarbetarförbundet har varslat om blockad mot att lasta och lossa krigsmateriel till och från Israel. Det här med anledning av det pågående folkmordet i Gaza.

Det var redan innan jul som Arbetaren kunde rapportera om att en majoritet av Hamnarbetarförbundets medlemmar röstat för en blockad av israeliskt krigsmateriel. Nu verkställs varslet och blockaden är planerad att påbörjas måndag den 28 januari.

– Vi vill inte bidra till att upprätthålla ett handelsutbyte med Israel som på något sätt underlättar eller förlänger misstänkta krigsbrott eller förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, säger förbundsordförande Martin Berg i ett uttalande på fackföreningens hemsida under tisdagseftermiddagen.

Han fortsätter:

– Redan den 10 oktober förra året bedömde Rädda Barnen att Gaza var den farligaste platsen på jorden för barn, efter att 11 300 identifierade palestinska barn dödats. Vi känner att vi måste göra något helt enkelt.

Förbundet har påbörjat ett arbete med att börja identifiera vilka gods som kommer att innefattas av blockaden.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Brandman i bostadsområdet Pacific Palisades i Los Angeles onsdag den 8 januari 2025.
Foto: Etienne Laurent/TT

Katastrofens mesta offer – en förutsägbar klassfråga

I Los Angeles i Kalifornien flyr över hundratusen människor undan förödande bränder i detta nu. Men hur förvandlas en naturhändelse till en naturkatastrof med förutsebara offer?

När självaste Hollywood-skylten hotas av eldstormar från tre olika jättebränder, och nomineringarna till Oscarsgalan flyttas fram för första gången under dess nästan sekelgamla historia kan man undra om det är en katastroffilmen som blivit verklighet. Svaret är förstås ja.

Men de dramatiska bilderna är inte de första vi sett av förödande naturhändelser – knutna till klimatkatastrofer eller ej – som de senaste decennierna allt mer regelmässigt drabbat människor i länder som Mexiko, Bangladesh, Tjeckien, Haiti och Grekland.

Tsunamikatastrofen 2004

Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 och den efterföljande tsunamin orsakade omkring 226 000 människors död, och gjorde fem miljoner människor hemlösa. Varje offer var lika viktiga, men i Sverige uppmärksammades framför allt svenska turister som omkom i Thailand, inte lika mycket den restaurang-, och hotellpersonal som arbetade för dessa turister, och andra i lokalbefolkningen som drabbades.

Många svenska överlevande lade i efterhand ner arbete för att stötta den thailändska lokalbefolkningen att återuppbygga området. Men vi har inte hört så mycket om ifall Sveriges myndigheter tagit sin del i ansvaret i gemensam forskning mellan länder kring hur människor kan skyddas från liknande händelser oavsett klass och härkomst.

En analys från 2020 som samlat forskning från 42 europeiska universitet visar att de tre senaste decennierna varit i särklass de mest översvämningsrika i Europa på 500 år. ”Översvämningar tillhör de naturriskfaktorer som förvandlas till naturkatastrofer genom bristfällig samhällelig planering och beredskap”, påpekade forskaren i klimathistoria Dag Retsö (i dag docent i ekonomisk historia) när analysen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature. 

Det är inte svårt att applicera tänkesättet även på jordbävningar och de enorma bränder som härjat regelbundet inte minst i Kalifornien under de senaste åren. 

I Los Angeles skrivs det nu om kända och rika människor som får fly sina hem. Tragedier i varenda fall, förstås, men kanske lite extra jobbigt för den som inte har råd att evakuera sig och sin familj och husdjuren till ett lyxhotell i LA. De som klagar över att försäkringsbolagen för några månader sedan sade upp försäkringarna för de boende i det enorma katastrofområdet hade i alla fall försäkringar. 

Det är inte de rikas fel att medierna helst rapporterar om dem, men det är stötande att de många städare, matleverantörer, chaufförer, djurskötare, trädgårdsmästare, poolskötare, nannies, yogainstruktörer, nagelskulptörer, kockar, väktare, hantverkare och brandmän som servar de rika och kända, och nu är bland de många, i skrivande stund över 100 000, på flykt ignoreras. Kommer dessa att få ta del av ersättningen som nu utlovas för förstörda hem? 

Orkanen Katrina 2005

Den (förutspådda) tropiska cyklonen Katrina drabbade USA:s sydöstra delstater i slutet av augusti 2005 med enorm förödelse och gav eko över världen. Över 1 800 människor omkom och en miljon blev hemlösa.

Staden New Orleans låg under flera meter djupt vatten och stora delar var helt enkelt förstörda. Efterverkningarna slog hårdast mot de fattiga i alla delstater stormen drabbade, varav majoriteten var afroamerikaner. Människorättsaktivister påpekade systematiken i att just dessa grupper drabbades. 

Evakuerade människor utanför en sportarena i New Orleans den 28 augusti 2005. Foto: Dave Martin/TT

Den tidigare presidentfrun, och dåvarande presidenten George W. Bushs mamma, Barbara Bush gjorde ett besök i en arena i sportcentrat Reliant Park i Houston, Texas, dit 24 000 hemlösa evakuerats från Lousiana, med ”barnsängar sida vid sida i en jättestadion där ljuset aldrig släcks och ljudet av gråtande barn inte tystnar”, som tidningen The Nation beskrev det.

”Alla är så överväldigade av generositeten. Och så många här i arenan var ändå underprivilegierade så detta fungerar mycket bra för dem”, utbrast Barbara Bush ”innan hon återvände till sin egen mångmiljonvilla i samma stad”. 

Uttalandet uppmärksammades hånfullt den gången. Två decennier har gått men perspektivet är i stort sett det samma.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Allt fler handelsanställd känner oro över hot och våld på jobbet
Mordet på en butiksanställd kvinna i Botkyrka har chockat branschen, där allt fler känner oro att utsättas för hot och våld. Foto: Christine Olsson/TT

Ökad oro bland butiksanställda efter mordet på Ica Maxi


Efter mordet på den butiksanställda kvinnan i Botkyrka tidigare i veckan växer nu oron bland handelsanställda runt om i landet. Allt fler upplever nämligen en betydligt större otrygghet på jobbet nu än för bara något år sedan, visar en facklig rapport från i höstas.

Det råder chock och sorg i de väldiga lokalerna inne på Ica Maxi i Botkyrka strax söder om Stockholm. Tisdagskvällens knivattack på en av de anställda, en kvinna i 60-årsåldern som senare avled till följd av sina allvarliga skador, har spätt på den redan ökade oron bland landets butikspersonal.

– Det är naturligtvis en fruktansvärd tragedi och våra tankar går till anhöriga och arbetskamrater just nu. Ingen ska behöva dö på sitt jobb, säger Martin Nyberg som är vice ordförande i fackförbundet Handels, som organiserar över 150 000 butiksanställda runt om i Sverige.

Enligt övervakningsfilmer inifrån butiken i Botkyrka så ska den misstänkta och nu häktade 26-åringen gått runt inne i affären och sett stressad ut innan han överföll kvinnan med sin kniv. Mannen har erkänt dådet. Och enligt hans advokat, Marcus Lodin, finns bakomliggande problematik kring psykisk ohälsa.

Dagen efter hölls butiken stängd och personalen fick hjälp genom krishantering.

Dådet är dock långt ifrån det första i sitt slag i Sverige och riktar än en gång strålkastarljuset på de handelsanställdas utsatta situation.

Bara under 2024 skedde ett flertal skjutningar på restauranger och köpcentrum i landet. Något som fått arbetsköparorganisationen Svensk Handel att ta fram en särskild checklista för rutiner vid pågående dödligt våld.

Martin Nyberg på fackförbundet Handels. Foto: Camilla Svensk

– Det är arbetsgivarnas ansvar att tillsammans med lokala eller regionala skyddsombud göra bland annat riskbedömningar och där upplever jag att det oftast finns ett gott samarbete. Men när det gäller den här typen av dåd som vi såg i Botkyrka så är det också en samhällsfråga där det gäller att förebygga våldet, säger Martin Nyberg.

Allt fler känner oro för våld

I en facklig rapport från slutet av oktober förra året visar siffror att Handels medlemmar känner en allt större oro för att gå till jobbet på grund av riskerna att utsättas för hot och våld. Vanligast är det bland butikspersonal, som arbetar ensamma, eller på jobb där arbetsmiljön redan brister.

– Den oron vi märker av bland våra medlemmar har gått upp ganska mycket det senaste året. Det är väldigt beklagligt och något vi måste ta på största allvar, säger Martin Nyberg.

Det här har fått Handels att reagera och facket kräver bland annat att arbetsköparna tar ett större ansvar för att arbetsmiljön och säkerhetsåtgärderna inne i landets butiker förbättras.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Jobbstress den vanligaste orsaken till att kvinnor blir sjukskrivna för psykisk ohälsa. Foto: Isabell Höjman/TT

Rekordmånga kvinnor sjukskrivna på grund av stress

Förra året tvingades ett rekordstort antal kvinnor sjukskriva sig på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Det framkommer i en lägesrapport från Försäkringskassan. Dålig arbetsmiljö är den vanligaste orsaken. Även unga kvinnor drabbas i ökande grad av jobbstress.

Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män, enligt Försäkringskassans lägesrapport för 2024. Värst drabbade är mödrar i åldern 30 till 39 år.

Könsskillnaderna förstärks av att många kvinnor arbetar inom vård och omsorg där risken att utsättas för stress är högre än i andra branscher.

– Samhällets ständiga effektiviseringshets har skett på bekostnad av rätten till ett långt och hälsosamt arbetsliv. Det ser vi inte minst inom kvinnodominerade välfärdsyrken, säger Hanna Gedin, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet till Arbetaren.

Hanna Gedin, sitter i arbetsmarknadsutskottet i EU-parlamentet för Vänsterpartiet. Foto: Agnes Stuber

Hon fortsätter:

− Grejen är att en stor del av den psykiska ohälsan och de stressrelaterade sjukdomar som kvinnor drabbas av på grund av jobbet är någonting som vi skulle kunna förhindra med ganska enkla medel om vi bara bestämde oss för det.

Samma slutsats drar Försäkringskassan i sin rapport och konstaterar att ökningen sker trots att det finns kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas.

Från våren 2019 till våren 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat från 34 700 till 43 500, vilket är en ökning med 25 procent. Det är också en ny högstanivå för sjukskrivningar kopplade till stress.
Kvinnor tar också statistiskt mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.

Att stressrelaterade sjukskrivningar på grund av utmattning ökar har varit känt under en längre period.

Dålig arbetsmiljö främsta orsak

Framför allt jobbstress ökar risken för att bli sjukskriven. Kvinnor mitt i livet som upplever jobbrelaterad stress löper en högre risk att bli sjukskrivna under året som följer. Och det är framför allt två stressfaktorer som sticker ut, nämligen brist på inflytande och konflikter på jobbet. Det visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet, publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Förra året kom siffror från Försäkringskassan som visar att även andelen unga kvinnor som drabbas av utmattning och påföljande sjukskrivning är högre än någonsin. En oroande trend inför framtiden.

– Sjukskrivningarna går från att handla om kroppen till att handla om psykisk hälsa och hjärnfunktioner, sade Siri Helle, psykolog och författare, till Fempers nyheter i samband med att den rapporten kom.

– Och vi vet att unga som upplever psykiska besvär har fördubblats sedan 1980-talet, och nu när de är i början av arbetslivet och möter dåliga arbetsvillkor så leder det till ännu sämre mående.

Den främsta orsaken till de stressrelaterade diagnoserna och sjukskrivningarna är dålig arbetsmiljö.

– Det är ofta svåra arbetsvillkor inom kvinnodominerade yrken, som ofta är inom välfärden. Kraven ökar samtidigt som man har lägre kontroll över sin arbetssituation och har färre resurser.

Kvinnors ohälsa ett demokratiproblem

Kvinnors ohälsa överlag är i förlängningen också ett demokratiproblem. I en rapport från Jämställdhetsmyndigheten, som kom förra året, är det färre kvinnor som engagerar sig i lokalpolitiken jämfört med män på grund av just ohälsa.

Ohälsa utgör ett dubbelt så stort hinder för kvinnors engagemang i politiken på lokal nivå jämfört med mäns.

– Vi vet att kvinnor sjukskriver sig från sina arbeten i högre grad än män på grund av psykisk ohälsa. Det skulle även kunna spilla över på fritiden och försvårar för kvinnors engagemang, sade Anna-Karin Berglund, utredare på Jämställdhetsmyndigheten i samband med att rapporten kom.

Mer resurser till välfärd och sund arbetsmiljö

Enligt Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till lägesrapporten för 2024, går det att bryta utvecklingen genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Europaparlamentariker Hanna Gedin (V) säger till Arbetaren att det också måste tillföras resurser.

− En fungerande välfärd med bra arbetsmiljö måste få kosta, den kan inte effektiviseras fram. Vi måste ta oss bort från idén om att samhället har som högsta mål att klämma öret ur varje krona, säger hon och tillägger:

– Det är politikens ansvar att se till att människor har ett jobb att gå till som inte riskerar att göra dem utbrända, sjukskrivna och att dö i förtid.

Hanna Gedin konstaterar också att det är symtomatiskt att kvinnor glöms bort när arbetsrelaterade dödsfall diskuteras.

– I kvinnodominerade yrken ser nämligen döden på jobbet ofta annorlunda ut. Till skillnad från olyckorna inom industrin eller på byggarbetsplatser så sker inte döden plötsligt och därför saknas den också i statistiken. För många kvinnor som drabbas handlar det om långvarig stress, hög arbetsbelastning och uttjänta kroppar, säger hon och fortsätter:

– Över 3 000 personer om året dör i förtid på grund av sjukdomar som är direkt relaterade till stress och dålig arbetsmiljö. Många av dem är kvinnor. Det här är någonting vi pratar alldeles för lite om, avslutar Hanna Gedin.

Publicerad Uppdaterad