Inrikes

Politisk strejk för a-kassan

Veckan inleddes med att SAC blev uteslutna från måndagens hearing mellan regeringen och de inbjudna remissinstanserna. Först sade regeringen ja till SAC:s deltagande men sedan fick de nej – med argumentet att endast de inblandade parterna var inbjudna. – Vi tror att det beror på att remissrundan inte var tänkt att vara någon konstruktiv remissrunda […]

Veckan inleddes med att SAC blev uteslutna från måndagens hearing mellan regeringen och de inbjudna remissinstanserna. Först sade regeringen ja till SAC:s deltagande men sedan fick de nej – med argumentet att endast de inblandade parterna var inbjudna.

– Vi tror att det beror på att remissrundan inte var tänkt att vara någon konstruktiv remissrunda – snarare ett skådespel där man har alldeles för bråttom för att lyssna, säger Torfi Magnusson, samordnare för SAC:s kampanjgrupp mot förändringar i a-kassan.

Men SAC har bestämt sig för att agera på egen hand. Under torsdagen vidtar de, som första fackförening, konkreta stridsåtgärder mot regeringens förslag om förändringarna i a-kassan. Det gör de genom att varsla alla medlemmar som är anslutna till ett fackförbund om politisk strejk. Även oorganiserade inbjuds att delta i strejken som kommer att hållas dagen innan regeringen lägger fram sin slutliga proposition för riksdagen.

– Vi ger alla Sveriges löntagare en möjlighet att gå ut i strejk mellan 14 till och 16 den 15 november medan våra egna medlemmar uppmanas strejka 24 timmar, säger Torfi Magnusson.

Tidigare har SAC skickat brev till fackförbundstopparna och inbjudit dem till en motallians mot regeringsförslaget, men de har inte fått någon respons. På frågan om varför LO inte vill samarbeta med SAC svarar LO att det ”inte är aktuellt”.

– Vi anser att vi har alldeles för olika mål för att kunna samarbeta i en motallians. Än finns inga planer på en större koalition mellan fackförbunden, möjligen mellan oss och TCO, säger LO:s a-kasseföreståndare Per Johansson.

Men Torfi Magnusson tror inte att det spelar någon roll att de större förbunden inte vill samarbeta med SAC.

– Huruvida människor kommer att välja att gå ut i strejk eller inte beror främst på hur arga de är på regeringens förslag. Då spelar det ingen roll om deras fackförbund råder dem att avstå. Alla som inte är direkt statligt anställda har rätt att delta, säger han.

LO har från flera håll anklagats för att svika sina medlemmar – att de ”glömde” att mobilisera de arbetslösa inför valet. Per Johansson håller med om att det till stor del var deras ansvar och poängterar att LO redan från början krävde att regeringen skulle göra en utredning och en konsekvensanalys – ett krav som regeringen valt att inte ta hänsyn till.

LO, TCO och Saco har försökt att få regeringen att lyssna på deras krav under de två senaste remissmötena – möten som framförallt verkar ha handlat om envägskommunikation och dubbla budskap. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har avstått från diskussionerna/ hearingsessionerna och låtit sin statsekreterare Eva Uddén Sonnegård föra hans talan. Hon har i sin tur gett vaga löften om ett fåtal kompromisser, löften som Sven Otto Littorin själv dementerat under presskonferenserna direkt efter diskussionerna.

De enda åtgärderna som Per Johansson kan avslöja från LO:s håll är att det kommer ske någon slags reaktion från deras sida den 14 december. Men exakt hur är ännu inte bestämt.

– Kanske kommer vi även att hålla en manifestation innan dess. Det kommer vi att ta beslut om under vårt styrelsemöte den 6 november. Det vi ägnar oss åt just nu är att öka mobiliseringstrycket med hjälp av information till landets klubbar och medlemmar, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan