Inrikes

Koldioxid är dyrt

51 biljoner kronor, så mycket kan klimatförändringar på grund av koldioxidutsläpp kosta 2050, om inte världens regeringar agerar nu. 51 biljoner kronor motsvarar ungefär kostnaden för depressionen på 1930-talet eller ett av de båda världskrigen och är 20 procent av den förmodade globala ekonomin 2050. Om världen däremot handlar genast stannar kostnaderna på en procent […]

51 biljoner kronor, så mycket kan klimatförändringar på grund av koldioxidutsläpp kosta 2050, om inte världens regeringar agerar nu. 51 biljoner kronor motsvarar ungefär kostnaden för depressionen på 1930-talet eller ett av de båda världskrigen och är 20 procent av den förmodade globala ekonomin 2050. Om världen däremot handlar genast stannar kostnaderna på en procent av världens totala BNP.

Siffrorna har räknats fram av Nicholas Stern, före detta chefsekonom för Världsbanken och presenterades i en brittisk rapport tidigare i veckan.

Värst och först drabbas utvecklingsländerna, och ,enligt Stern, framför allt Afrika. Översvämningar och torka kommer att göra 200 miljoner människor till klimatflyktingar, en sjättedel av mänskligheten drabbas av vattenbrist och två av fem djurarter riskerar utrotning.

Den 6 november håller FN klimatsamtal i Nairobi, och förhoppningen är att även USA – världens största växthusgasproducent – då ska inse allvaret med fortsatta koldioxidutsläpp.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga