Utrikes

Argentina: Hård kamp om bostäder

– Titta, det bor folk under elledningarna hela vägen härifrån till Bella Vista utan att någon stör dem, för där finns det inga villor i närheten. Vi vet att det är ägarna till bensinstationen intill och till två av de stora villorna som vill få bort oss. Det sänker värdet på deras fastigheter, säger Sandra […]

– Titta, det bor folk under elledningarna hela vägen härifrån till Bella Vista utan att någon stör dem, för där finns det inga villor i närheten. Vi vet att det är ägarna till bensinstationen intill och till två av de stora villorna som vill få bort oss. Det sänker värdet på deras fastigheter, säger Sandra Gomez.
Hon och henns två barn flyttade in på den tomma gräsplanen under högspänningsledningarna, bredvid genomfartsleden Avenida Roca nära Buenos Aires-förorten Cruce Castelar, för ett och ett halvt år sedan tillsammans med tolv andra familjer. Alla bor i hastigt hopsnickrade skjul av samma sorts omålade plankor, med lutande stängsel av taggtråd virad runt pinnar kring vars och ens ”tomt”. Några betonggrunder ligger gjutna, men ingen har byggt vidare på dem. Inte med ett vräkningshot över huvudet.
Det första huset som byggdes upp på marken slogs sönder av två pistolbeväpnade män, men sedan höll det sig lugnt – tills för fyra månader sedan.
– Polisen tog med sig min äldste son till stationen och sade att vi alla skulle bli vräkta, men de visade aldrig upp någon domstolsorder. Sedan dess parkerar de sin pickup här varje kväll, stoppar oss och ställer konstiga frågor, säger fyrabarnsmamman Nora Castillo, som kom hit eftersom makens lön som tillfälliganställd byggjobbare inte räckte till hyran på det förra huset.
En stämning av obestämt hot vilar över skjulen. Fortfarande har ingen fått se vare sig anmälan eller vräkningsorder, men alla ”vet” att de rika grannarna är i maskopi med polisen och domstolen och alla har hört samma rykte om när vräkningen kommer att ske: den 30 september.
I en av de villor som Sandra Gomez pekat ut hittar Arbetaren Teresa och Juan, ett äldre par
som inte vill säga sina efternamn eller vara med på bild.
– Vi tycker det är förskräckligt att ha dem här. Vi har kommit hit från Italien, och har arbetat hårt för allt vi har, men de här människorna vill inte arbeta, bara supa och göra barn. Men nu är det snart slut med det. Den 30 september åker de bort, säger Teresa, men förnekar att de själva gjort någon anmälan till polisen.
Ni verkar ändå väl insatta i den rättsliga processen.
– Vi har en grannförening där vi talar om sådant med varandra, svarar hon.

Men det blir ingen avhysning. Sent på kvällen den 29 september kommer folk från olika avdelningar av vänsterfacket CTA, boendeorganisationer, och arbetslöshetsorganisationer, piqueteros, och blockerar Avenida Roca med brinnande bildäck under fyra timmar. Men alla boende deltar inte i blockaden.
– De kommer hit och gör politik, och så gör de själva karriär på det, säger Angel Ocampo, en av de boende.
– Nej, det är inte så, de står på de fattigas sida, för att vi ska ha någon chans mot polisen och de rika, inte sant? säger Sandra Gomez.
I vilket fall som helst försvinner efter det polisbilarna från skju-
len under elledningarna, och tre veckor senare har ännu inga vräkningsförsök genomförts.
Kampen om mark och bostäder håller på att segla upp som en ny stor social stridsfråga i Argentina. Flera piqueterosgrupper, som haft stora problem att upprätthålla sin organisering av arbetslösa, har börjat engagera sig allt mer i kampen mot vräkningar och för bostäder. Det har bildats en ”Rörelsen för ockupanter och hyresgäster”, Moi, och en paraplyorganisation för alla hus- och markockupationer.
– Det är en enorm fråga. I Buenos Aires och förorterna finns idag miljoner människor som varken kan köpa ett hus eller betala de hyror som gäller, säger Lucas Alao, tidigare piquetero, nu aktiv i Moi och själv bosatt i ett ockuperat hus.

Under september blev det kravaller efter att sluminvånare tagit sig in på Buenos Aires-polisens uppställningsplats för bilar – mark som enligt ett aldrig genomfört kommunalt beslut skulle använts för bostäder. I augusti ockuperade en rad organisationer tillfälligt Bo-stadsinstitutets lokaler. I tv-programmet La Liga skildrades nyligen hur de boende vid ett motorvägsbygge drevs bort, inte bara där vägen faktiskt skulle gå utan även i alla angränsande kvarter – ett försök av spekulanter med politiska kontakter att lägga beslag på tomter som med den nya vägen skulle stiga kraftigt i värde.
Med den ekonomiska upphämtningen har kommit en kraftigt ökande tomtspekulation och hyror som i Buenos Aires stad nästan fördubblats på några få år. Mark som sedan många år varit utan värde för ägarna kan med nya infrastrukturprojekt och den ökande ekonomiska aktiviteten återigen bli potentiellt lönsam – och då måste först eventuella ockupanter fördrivas. Å andra sidan har arbetslösheten minskat, men de nya arbetstillfällena finns främst i rikare och dyrare områden. Många tvingas därför använda flera timmar och en stor del av sin dagsinkomst för resor till och från arbetet – eller att ockupera hus eller mark.
Borgarrådet för mänskliga och sociala rättigheter, Gabriela Cerruti, kommenterade situationen med: ”Nu när folk inte svälter längre, så kommer kraven på bostäder istället”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga