Utrikes

Sammanbrott hotar i Guinea

Både Human rights watch och International crisis group varnar i aktuella rapporter för att det västafrikanska landet Guinea, med åtta miljoner invånare, kan vara på väg mot ett inbördeskrig som de i angränsande Liberia och Sierra Leone. Både armén och partier med stöd i olika regioner och etniska grupper väntas vara intresserade av att ta […]

Både Human rights watch och International crisis group varnar i aktuella rapporter för att det västafrikanska landet Guinea, med åtta miljoner invånare, kan vara på väg mot ett inbördeskrig som de i angränsande Liberia och Sierra Leone. Både armén och partier med stöd i olika regioner och etniska grupper väntas vara intresserade av att ta över makten efter den nuvarande diktatorn Lansana Contes kommande död.

Human rights watchs rapport ”The perverse side of things” ger en dyster bild av läget i landet: ”Med presidenten allvarligt sjuk, ekonomin i fritt fall, och militären enligt bedömare djupt splittrad, är Guinea ett land balanserande på gränsen till politisk kris. Men medan den politiska framtiden är oviss, är det ett faktum att vanliga guineaner dagligen utsätts för övergrepp av de säkerhetsstyrkor som är tänkta att skydda dem.”

Znet’s Lansana Gberi pekar samtidigt på att många människor i landet är fast beslutna att inte upprepa den katastrofala utvecklingen i grannländerna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984