Inrikes

Tyskar i Sverige inför G8-protester

Ett trettiotal personer hade samlats på Kafé 44 i Stockholm i söndags när två tyska aktivister från nätverket Dissent nådde huvudstaden på sin korta Sverigeturné. Nätverket grundades inför G8-mötet i Gleneagles 2005 för att kunna ena en splittrad vänsterrörelse och autonoma grupper. Nu arbetar de med förberedelserna inför G8-mötet 6–8 juni 2007. Det kommer att […]

Ett trettiotal personer hade samlats på Kafé 44 i Stockholm i söndags när två tyska aktivister från nätverket Dissent nådde huvudstaden på sin korta Sverigeturné. Nätverket grundades inför G8-mötet i Gleneagles 2005 för att kunna ena en splittrad vänsterrörelse och autonoma grupper. Nu arbetar de med förberedelserna inför G8-mötet 6–8 juni 2007. Det kommer att äga rum i Heiligendamm utanför Rostock i Tyskland.

På det förberedande internationella mötet Camp Inski i Rostock samlades i augusti i år aktivister för att diskutera former för protesterna. Dissent förklarade att det finns gott om möjliga mål för direkta aktioner i området. Den civila flygplatsen Rostock/Laage används även av Nato och kring Rostock bedrivs försöksodlingar med genmodifierade grödor. Nätverket planerar för en fredlig massblockad av vägarna till toppmötet och en motkonferens kommer att handla om jordbruk, migration och antikärnkraft. Arbetsgrupper har bildats för pressinformation, förberedelser av aktioner och rättshjälp till anhållna.

– Många vågade inte åka till G8-protesterna i Strelna utanför St Petersburg i år, av rädsla för polisen och attacker av nynazister, berättade Nico, som inte vill uppge sitt efternamn, från Dissent.

Efter Genua 2001, där protesterna var omfattande och i vissa fall våldsamma, har arrangörerna börjat förlägga G8-mötena utanför storstäder för högre säkerhet. Mindre orter har inneburit en infrastruktur som försvårat för stora grupper av människor att organisera sig. Efter Genua har rörelsen också varit delad mellan militanta och fredliga aktivister, och i Gleneagles stal Bob Geldofs Live8-gala fokus från protesterna.

– Det är fortfarande svårt att hitta en plats att förlägga baslägret för protesterna till, eftersom markägare runt Heiligendamm utsatts för hot om repressalier om de lånar ut sin mark till protestaktivister, berättar Nico.

Direkt efter Dissents besök har aktionsgrupper börjat bildats, bland annat i Örebro, Göteborg och Stockholm. Dessa kommer nu bland annat hjälpa till med översättning och att sprida informationen om mötet.

– Naturligtvis hoppas vi på en stor uppslutning i juni 2007, men protesterna behöver inte nödvändigtvis ske på plats i Heiligendamm, sade Nico, som var nöjd med uppslutningen i Stockholm och som sedan fortsatte turnén till Jönköping, Göteborg och Lund.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984