Utrikes

Mördad för sitt sanningssägande

Men det verkar osannolikt att mordet inte hade ett samband med att Anna Politkovskaja hade en deadline till klockan 18 i lördags för en artikel som skulle publiceras i måndagens utgåva av Novaja Gazeta, en av de få självständiga pressrösterna som ännu finns kvar i Ryssland. I en intervju i Radio Liberty i torsdags hade […]

Men det verkar osannolikt att mordet inte hade ett samband med att Anna Politkovskaja hade en deadline till klockan 18 i lördags för en artikel som skulle publiceras i måndagens utgåva av Novaja Gazeta, en av de få självständiga pressrösterna som ännu finns kvar i Ryssland. I en intervju i Radio Liberty i torsdags hade hon berättat att artikeln skulle handla om tortyr och försvinnanden i Tjetjenien. Hon hävdade att den tjetjenske premiärministern Ramzan Kadyrov – som fyllde 30 år den 5 oktober och därmed är tillräckligt gammal för att kunna bli president – personligen var inblandad i kidnappningen och morden på två personer. ”Kadyrov är vår tids Stalin”, sade hon i intervjun. ”På hans 30-årsdag har jag bara en önskan; Jag drömmer om att han ska sitta i en rättegångsal, i en process som följer alla regler och där alla hans brott har undersökts.”

Kadyrov-regimens egen milis på cirka 10 000 man anklagas nu för att begå de värsta övergreppen i Tjetjenien, med kidnappningar, utomrättsliga avrättningar och tortyr.

Kadyrov, vars far mördades av tjejtjenska separatister i ett bomb-attentat 2004, skickade kondoleanser efter mordet i lördags till Politkovskajas familj och förnekade att han var inblandad i mordet.

Sedan Putin i samband med inledningen av det andra Tjejenienkriget 1999 blev president har 14 journalister mördats i Ryssland. Inget av morden har klarats upp. Därför misstänker många att även Anna Politkovskajas mördare ska gå fria. Men denna gång har reaktionerna varit starka. Fördömanden strömmade in från EU, Europarådet, Osse och journalistorganisationer.

Sovjets siste ledare, Michail Gorbatjov, själv aktieägare i Novaja Gazeta, var en av flera ryska politiker som fördömde mordet. I Helsingfors samlades över 1 000 personer vid ryska ambassaden i söndags kväll och även i Paris genomfördes demonstrationer.

På hemmaplan har Putin nästan totalt mediemonopol och behöver inte bry sig om frispråkiga journalister som Anna Politkovskaja. Men hennes böcker om Tjetjenien och Putins Ryssland blev internationella bestsellers och genom att själv resa regelbundet i norra Kaukasus fick hennes ord extra tyngd.

”Jag har bara skrivit om det jag själv bevittnat. Inget annat.”, skrev hon i G-P den 22 september i år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga