Utrikes

Lärarstrejk i Grekland

Lärarna kräver höjningar på upp till 45 procent på löner som är de lägsta i Europa, 900 euro i månaden i grundlön och 1 500 euro efter 20 års tjänstgöring. Regeringen, ledd av det Nydemokratiska partiet, har svarat med ett erbjudande som motsvarar 12 procent, men utspritt som gradvisa höjningar över en längre tid och […]

Lärarna kräver höjningar på upp till 45 procent på löner som är de lägsta i Europa, 900 euro i månaden i grundlön och 1 500 euro efter 20 års tjänstgöring. Regeringen, ledd av det Nydemokratiska partiet, har svarat med ett erbjudande som motsvarar 12 procent, men utspritt som gradvisa höjningar över en längre tid och till att börja med bara 17 euro i månaden. Under förra veckan anslöt sig högstadie- och gymnasielärare, medan lärarna från förskolan och lågstadiet redan går in på tredje veckan. Lärarfacket uppger en uppslutning på 60 –75 procent, medan regeringen menar att den ligger runt 40 procent, enligt Athens News Agency. Under våren genomfördes omfattande strejker och ockupationer på universiteten, och de grundläggande tvistefrågorna sedan dess är fortfarande olösta.

Under förra måndagen slogs demonstrationsdeltagare med polis i Aten, och lärare anklagar polisen för att ha misshandlat strejkande med knogjärn.

Mike-Frank G. Epitropoulos från Athens Institute for Education and Resarch påpekar att samtidigt som regeringen anser sig sakna pengar att höja lärarnas löner, har den inför de stundande lokalvalen den 15 oktober beviljat omfattande skattelättnader, lån och bidrag till den katolska kyrkan. Förra veckan beslutade den också att omdefiniera BNP-måttet genom att officiellt inkludera en uppskattning av den ”svarta” sektorns omsättning, ett räknesätt som inte tillämpas någon annanstans i världen. Medan detta i ett slag ”magiskt” – som Epitropoulos sarkastiskt skriver – gör den grekiska ekonomin 25 procent större, betyder det i reella termer att landet förlorar miljarder i minskade EU-bidrag och ökad medlemsavgift.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga