Utrikes

Cosatu tappar tålamodet

Enligt den sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa orsakade Cosatus fortsatta medlemskap i den så kallade Trepartsalliansen med ANC och Sydafrikanska kommunistpartiet den hårdaste debatten. I slutändan beslutade delegaterna dock att hålla kvar vid den men “pressa på för en mer arbetarorienterad och socialistisk dagordning” och “vara uppmärksamma på kapitalistiska influenser inom ANC”. Federationen beslutade också att upprätta […]

Enligt den sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa orsakade Cosatus fortsatta medlemskap i den så kallade Trepartsalliansen med ANC och Sydafrikanska kommunistpartiet den hårdaste debatten. I slutändan beslutade delegaterna dock att hålla kvar vid den men “pressa på för en mer arbetarorienterad och socialistisk dagordning” och “vara uppmärksamma på kapitalistiska influenser inom ANC”. Federationen beslutade också att upprätta en gemensam strejkfond och att fortsätta sin nationella kampanj för arbeten och mot fattigdom, med krav riktade mot regeringen.

En minister från ANC, Sydney Mufamadi, blev bryskt avbruten och skickad till sin stol av mötesordföranden när han avvikit från ämnet i sitt tal, varefter flera delegater ställde sig upp och sjöng den kommunistiska sången “Vi ska erövra landet”, rapporterar Sapa.

ANC har gått kraftigt till höger sedan organisationen 1996 antog en nyliberal ekonomisk plan, ett beslut som den nuvarande presidenten Thabo Mbeki var starkt drivande i. Missnöjet med den förda politiken ökar dock och enligt en analys av journalisten Johann Rossow för Le Monde Diplomatique har inte endast Cosatu utan även ANC:s kvinnoförbund och ungdomsorganisation på senare tid antagit protestuttalanden.

Cosatus sittande ordförande, Willie Madisha, omvaldes med knapp marginal. Antalet strejker i Sydafrika under 2006 ser ut att bli det högsta på tio år, enligt en rapport som presenterades inför kongressen. Mängden strejkdagar ökade från 700 000 under första halvåret 2005 till 1,6 miljoner under första halvåret 2006. “Vi har kommit in i en fas av intensiva och långvariga strejker”, förutsäger rapporten, där det också konstateras att de 21 fackföreningarna i Cosatu lyckats öka sitt medlemsantal med 4 procent sedan 2003 och omfattar 1,8 miljoner arbetare.

Steven Friedman, samhällsvetare som kommenterade rapporten för Sapas räkning, menade dock att det fortfarande återstår för Cosatu att organisera tillfällighetsarbetare och arbetare i den informella sektorn. “Om de verkligen vill ha en plats i den nationella och politiska debatten behöver de bli en röst för de riktigt fattiga och exploaterade”, sade han. Tidigare vicepresidenten Jacob Zuma fick rungande applåder vid sitt framträdande inför kongressen, som också uppmanade domstolar och åklagare att lägga ned korruptionsundersökningarna mot honom “en gång för alla”.

Varken hans uppseendeväckande uttalanden att homosexuella utgör “en skam för Gud och nationen” nyligen, eller tidigare i samband med den våldtäktsrättegång där han frikändes, att han “tagit en dusch för att skydda sig mot AIDS” och att hans “heder som Zuluman inte tillät honom att lämna en sexuellt upphetsad kvinna otillfredsställd”, verkar ha skadat hans anseende inom Cosatu, Kommunistpartiet eller ANC:s vänster.

I breda kretsar ser man honom som en frälsare som ska vända den nuvarande trenden och inleda en vänstervridning om han lyckas bli vald till ANC:s ordförande och därefter till landets president. Men i själva verket ger hans “kända åsikter och ställningstaganden liten grund för att rättfärdiga hans vänsterimage”, menar Johann Rossow.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga