Utrikes

Ansedd akademi kritiserar Exxon

The Royal Society kräver i ett brev till Esso, den brittiska delen av Exxon Mobil, att företaget ska sluta ge pengar till forskare och institutioner som förvränger forskningen om klimatförändringar. Det är första gången som den vetenskapliga akademin ifrågasätter ett företags aktiviteter och brevet är undertecknat av Bob Ward, chef för akademins policyenhet. Brevet är […]

The Royal Society kräver i ett brev till Esso, den brittiska delen av Exxon Mobil, att företaget ska sluta ge pengar till forskare och institutioner som förvränger forskningen om klimatförändringar. Det är första gången som den vetenskapliga akademin ifrågasätter ett företags aktiviteter och brevet är undertecknat av Bob Ward, chef för akademins policyenhet.

Brevet är också starkt kritiskt till den ”inkorrekta och vilseledande synen på forskningen om klimatförändringar” som företaget presenterar bland annat i sin Corporate Citizen Report. I den rapporten får IPCC:s, FN:s internationella klimatpanels, slutsatser om att uppvärmningen beror på ökningen av växt-husgaser följande betyg av Exxon:
”Dessa är baserade på expertutlåtanden snarare än objektiva, reproducerbara statistiska metoder. Sammantaget gör luckor i klimatmodellernas vetenskapliga bas och inverkan av naturlig variation att det är mycket svårt att objektivt avgöra i vilken utsträckning som klimatförändringar kan vara resultatet av mänsklig aktivitet.”

Enligt Greenpeaces beräkningar har Exxon betalat ut 19 miljoner dollar till grupper och institutioner av klimatförnekare. Royal Society har funnit att Exxon under 2005 gav 2,9 miljoner dollar i ekonomiska bidrag till 39 amerikanska organisationer som sprider vilseledande information om klimatförändringarna.

Dessa organisationers budskap förstärker den falska bilden av att det finns en pågående vetenskaplig debatt mellan två olika sidor i klimatfrågan. I själva verket är tusentals klimatforskare över hela världen överens om att klimatförändringarna beror på de ökande utsläppen av växthusgaser. Enligt Bob Ward är det bara enstaka motståndare som inte håller med om detta, men att de forskarna är förutsättningen för dussintals lobbygrupper, varav en del är finansierade av Exxon.
I brevet hänvisar Bob Ward till att Exxon vid ett tidigare möte lovat att sluta stödja dessa organisationer. Därför ber han om att få en lista över de organisationer som företaget ska upphöra att stödja, samt vilka ytterligare utanför USA som fått ekonomiska bidrag av Exxon.

I februari kommer IPCC att publicera sin fjärde rapport. Den förväntas slå fast att jordens medeltemperatur kan stiga ännu mer än vad som tidigare förutspåtts. Enligt The Guardian säger Bob Ward därför:
– Det är nu mer avgörande än någonsin att vi har en debatt som är korrekt informerad av vetenskapen. Det är gagnlöst
att fortsätta producera information som vilseleder människor om klimatförändringarna. Nästa rapport från IPCC måste ge folk den sista knuffen de behöver för att börja handla och vi kan inte låta folk försöka underminera den.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga