Utrikes

Livstid för fejkat teoriprov

Santos Reyes, en papperslös immigrant från Mexiko, dömdes till livstids fängelse för att han ljugit för den amerikanska motsvarigheten till Vägverket. I onsdags prövades hans dom i rätten. Reyes försökte göra teoriprovet för körkort i sin kusins namn. Han var dömd vid två tidigare tillfällen, vid 17 års ålder för att ha stulit en radio […]

Santos Reyes, en papperslös immigrant från Mexiko, dömdes till livstids fängelse för att han ljugit för den amerikanska motsvarigheten till Vägverket. I onsdags prövades hans dom i rätten.

Reyes försökte göra teoriprovet för körkort i sin kusins namn. Han var dömd vid två tidigare tillfällen, vid 17 års ålder för att ha stulit en radio och fem år senare för ett rån. Under de senaste elva åren har Reyes dock varit straffri, jobbat som takläggare, gift sig och fått två barn.

På onsdagen prövades hans fall i rätten, som ska ta ställning till om livstidsdomen bryter mot det åttonde tillägget i den amerikanska konstitutionen om grym och ovanlig bestraffning.
Kalifornien har den tuffaste tolkningen av den så kallade Three strikes-lagen i USA, vilken stadgar att varje person som döms för tredje gången – oavsett graden av brott – ska dömas till mellan 25 års fängelse och livstid.
Enligt organisationen Familjer för en ändring av Kaliforniens Three strikes-lag, Facts, avtjänar 4 500 personer i Kalifornien just nu livstidsstraff för småbrott, exempelvis för att ha snattat en pizzabit.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga