Utrikes

Ingen deklaration om fångläger

EU:s utrikesministrar misslyckades med att enas om en formell ståndpunkt kring CIA:s hemliga fängelser under sitt möte förra veckan, uppger EU Observer. Enligt diplomatkällor var Storbritannien och Tjeckien de länder som mest motsatte sig detta. Förrförra veckan medgav USA:s president George W Bush officiellt att CIA har drivit hemliga fängelser för terrormisstänkta, men utan att […]

EU:s utrikesministrar misslyckades med att enas om en formell ståndpunkt kring CIA:s hemliga fängelser under sitt möte förra veckan, uppger EU Observer. Enligt diplomatkällor var Storbritannien och Tjeckien de länder som mest motsatte sig detta. Förrförra veckan medgav USA:s president George W Bush officiellt att CIA har drivit hemliga fängelser för terrormisstänkta, men utan att avslöja var.

Ministermötet godkände dock att ordförandelandet Finlands utrikesminister gjorde ett så kallat pressuttalande, som inte har någon formell status och inte står inskrivet i dokumentet från mötet. Där sägs det att ”existensen av hemliga fängelseanläggningar där gripna personer hålls i ett legalt vakum, är inte i enlighet med internationella mänskliga rättigheter och internationell brottslagstiftning”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga