Utrikes

Hbt-personer utsatta i Uganda

För att visa nationen ”hur snabbt den fruktansvärda synden känd som sodomi äter upp vårt samhälle” tryckte The Red Pepper listan med förnamn och yrken på ”kända” bögar.I en kommentar till BBC förnekade en medarbetare på tidningen att det är fråga om häxjakt på homosexuella, och hänvisade till det stora allmänintresset.– Det är intressant för […]

För att visa nationen ”hur snabbt den fruktansvärda synden känd som sodomi äter upp vårt samhälle” tryckte The Red Pepper listan med förnamn och yrken på ”kända” bögar.
I en kommentar till BBC förnekade en medarbetare på tidningen att det är fråga om häxjakt på homosexuella, och hänvisade till det stora allmänintresset.
– Det är intressant för människor att läsa, eftersom homosexualitet betraktas som något konstigt i Afrika, sade redaktören och hävdade att listan inte innebar något hot mot homosexuella.
– Det här landet är väldigt tolerant, fortsatte han.

Att Uganda och dess regering skulle vara tolerant är det dock inte så många hbt-personer som skulle skriva under på.
I åratal har människor förföljts och trakasserats av polis och politiker på grund av sin sexualitet och i statsägda tidningar har skribenter uppmanat polisen att ”spionera på de perversa”, för att kunna gripa dem och ställa dem inför rätta.

En radiostation som lät hbt-aktivister komma till tals dömdes till stora bötesbelopp och så sent som i förra veckan uttryckte premiärminister Apolo Nsibambi sin uppskattning över de religiösa samfundens avståndstagande från homosexualitet.
– Det finns stora internationella påtryckningar mot Ugandas övertygelse om att äktenskapet är en sak mellan en kvinna och en man. Att importera värderingar från västvärlden skadar vår kultur. Jag är glad att kunna konstatera att statskyrkan, den katolska kyrkan och muslimerna står enade i kampen mot homosexualitet i Afrika, sade han under ett tal på ett kyrkomöte.

I Ugandas ofta applåderade arbete med hiv-prevention osynliggörs också hbt-personer.
Kampen mot hiv/aids förs med hjälp av budskap om total avhållsamhet innan det heterosexuella äktenskapet. Information om säkrare sex finns inte och landet får mycket riktigt mångmiljonbelopp från Bush-administrationens konservativa och villkorade bistånd, det som lyder under benämningen ”the gag rule” och som går ut på att sex i annat syfte än barnalstring inom äktenskapet ska motverkas; annars fryser biståndet inne.
När president Yoweri Museveni mottog ett pris för Ugandas arbete mot hiv/aids 2002 sade han: ”Vi har inga homosexuella i Uganda.”

Många av de män som pekats ut av The Red Pepper har inte desto mindre blivit förföjda och hotade. Skulle tidningen göra slag i saken och även hänga ut lesbiska fruktar människorättsorganisationer och hbt-aktivister än värre resultat.
De patriarkala strukturerna är starka i Uganda, år 2000 visade FN-statistik att 41 procent av landets kvinnor utsatts för våld i hemmet.
Lesbiska lever under hot om våldtäkt och misshandel i ännu större utsträckning, på grund av det starka tabut mot homosexualitet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga