xx

Fakta föräldraförsäkringen

Idag är grundtanken i föräldraförsäkringen att hälften av de ersatta dagarna går till vardera föräldern. Men samtidigt kan en förälder välja att överlåta dagar till den andre föräldern, vilket gäller allt utom 60 dagar – de så kallade pappamånaderna. Möjligheten att överlåta har resulterat i att män i dagsläget endast tar ut 20 procent av […]

Idag är grundtanken i föräldraförsäkringen att hälften av de ersatta dagarna går till vardera föräldern. Men samtidigt kan en förälder välja att överlåta dagar till den andre föräldern, vilket gäller allt utom 60 dagar – de så kallade pappamånaderna. Möjligheten att överlåta har resulterat i att män i dagsläget endast tar ut 20 procent av dagarna.

Att individualisera föräldraförsäkringen (vilket förespråkas av Fi och v, se artikel) betyder att hälften av dagarna som en förälder får ersättning från Försäkringskassan går till den ena föräldern och hälften till den andra, utan möjlighet att överlåta dagar från den ena till den andra.

Att tredela föräldraförsäkringen (vilket förespråkas av m, se artikel) innebär att en tredjedel går till en förälder och en tredjedel till den andre, utan möjlighet att överlåta dessa dagar. Däremot är en tredjedel av tiden valfri för familjen att själv avgöra vem som tar ut.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga