Utrikes

Chile: Strejk i världens största koppargruva

Priset på koppar har skjutit i höjden de senaste tre åren, främst på grund av ökad efterfrågan från Kina. Under första hälften av 2006 registrerade Escondida en vinst på cirka 20 miljarder kronor – tre gånger så mycket som föregående år. Det multinationella bolaget Escondida är världens största privata kopparproducent.Företagsledningen har förkastat fackets bud om […]

Priset på koppar har skjutit i höjden de senaste tre åren, främst på grund av ökad efterfrågan från Kina. Under första hälften av 2006 registrerade Escondida en vinst på cirka 20 miljarder kronor – tre gånger så mycket som föregående år. Det multinationella bolaget Escondida är världens största privata kopparproducent.
Företagsledningen har förkastat fackets bud om åtta procents löneökning och en bonus på 10 miljoner pesos, cirka 140000 kronor. En gruvarbetare i Chile tjänar omkring 7000 kronor i månaden.
Fackets ordförande Luis Troncoso säger att arbetarna kommer att fortsätta striden så länge det krävs. Sedan den 18 augusti ligger allt arbete nere.

Escondida ägs till 57,7 procent av det australiska gruvbolaget BHP Billiton. Resten av aktierna fördelas mellan brittiska Rio Tinto, japanska JECO Corporation och Världsbanken.
Gruvan i Antofagasta, 130 mil norr om Santiago, står för åtta procent av den totala kopparproduktionen i världen. Kopparpriset har hittills ändå inte påverkats märkbart av strejken.
Advokat Carmen Espinoza, som leder det ickestatliga Arbetsekonomiprogrammet PET, tror att företaget inte vill ge efter för gruvarbetarnas krav av rädsla för att skapa ett prejudikat, fast det egentligen skulle kunna höja lönerna med 30 procent utan att det skulle märkas nämnvärt på vinsten.

– Företaget vill att arbetarna ska acceptera vad helst de erbjuder. Det är därför de stänger ner fabriken när facket inte godtar deras bud. Gruvarbetarna är medvetna om att detta är en politisk kamp, och att de riskerar att förlora sina jobb. Jag tycker de gör en stor uppoffring för andra arbetares skull, säger Espinoza.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984