Inrikes

USA bakom polisingripande under EU-toppmötet

Det var informella kontakter mellan Sveriges och USA:s underrättelsetjänster som gjorde att polisen slog till så hårt och så tidigt under protesterna mot EU-toppmötet i Göteborg 2001. Det menar fredsforskaren Hans Abrahamsson som är på väg att avsluta ett flerårigt forskningsprojekt om händelserna i Göteborg för fem år sedan. I den debattartikel i Göteborgs-Posten skriver […]

Det var informella kontakter mellan Sveriges och USA:s underrättelsetjänster som gjorde att polisen slog till så hårt och så tidigt under protesterna mot EU-toppmötet i Göteborg 2001. Det menar fredsforskaren Hans Abrahamsson som är på väg att avsluta ett flerårigt forskningsprojekt om händelserna i Göteborg för fem år sedan.

I den debattartikel i Göteborgs-Posten skriver Abrahamsson:
”För att president Bush inte skulle utsättas för vare sig fysisk fara eller politisk förödmjukelse under sitt besök, försågs polisledningen med hotbilder som visade sig vara felaktiga. När röken skingrats efter de våldsamma konfrontationerna hittades vare sig vapen på Hvitfeldtska gymnasiet eller några av de 400 Ya Basta-aktivister från Italien som påstods ha planerat att angripa presidentens hotell.”
Abrahamsson menar att militären, med stöd från Sveriges regering, tillåts ta över polisiära uppgifter och att militären, genom sina informella nätverk med andra underrättelsetjänster, därmed kan diktera villkoren för hur demonstrationer och protester ska hanteras vid utländska statsbesök.

Vad gäller EU-toppmötet i Göteborg 2001 ledde denna nya ordning till att den dialog som innan mötet fanns mellan polis och aktivistnätverk ignorerades när militären klev in och slog fast hur hotbilden såg ut och hur protesterna skulle bemötas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga