Kultur

Andras olycka – vår lycka

Programplaneringsmöte på Kanal X, några månader bakåt i tiden:– Nu är det en till sån där förstå-sig-på:are som klagar över skönhetsfixeringen på teve.– Mmm, fast ännu värre är att den tydligen får folk att känna sig underlägsna och mindre värda och då vill de inte spendera så mycket pengar hos annonsörerna.– Men samtidigt ökar ju […]

Programplaneringsmöte på Kanal X, några månader bakåt i tiden:
– Nu är det en till sån där förstå-sig-på:are som klagar över skönhetsfixeringen på teve.
– Mmm, fast ännu värre är att den tydligen får folk att känna sig underlägsna och mindre värda och då vill de inte spendera så mycket pengar hos annonsörerna.
– Men samtidigt ökar ju försäljningen av kosmetika och kläder och sånt. Det måste ju gå att balansera upp det hela så att tittarna får en möjlighet att må bra och därmed vill handla annat också.
(Tankepaus, rafsande bland kassetter med programidéer. Tystnad, sedan ett belåtet skratt.)
– Grabbar, jag har en idé…!
Ungefär så måste det ha gått till, och inte bara på en kanal utan de flesta. Vad finns det annars för förklaring till en tablå som den i måndags: Kanal 5 20.00 De 80-åriga barnen, om barn med sjukdomen progeria, TV4 21.00 Flickan med stenmusklerna, om en tjej vars genetiska sjukdom långsamt förvandlar henne till en levande staty, TV3 22.30, Kvinnan som bantade bort två vuxna män och (och här blir det en tuff programkrock) TV4 redan 23.05 Jag tänder på amputerade!.

Just den här kvällen är väl kanske lite mycket till och med för den mest härdade, men den är tyvärr inte ett särskilt stort undantag. Dagligen sänds det någon slags ”dokumentär” om barn med stora utväxter i ansiktet, sjukligt överviktiga, människor som tänder på sjukligt överviktiga, kortväxta, extremt långa, människor utan armar och ben.
Det är vår tids freak show utan cirkus–omgivningen och det äckligaste är att man lanserar de här programmen som ett sätt att skapa förståelse och minska fördomar, när detta programöverflöd i själva verket främst leder till passivitet och självgodhet: ”jag ser i alla fall inte ut som/har det som de där”.
Det är oerhört viktigt att alla ska kunna få göra sin röst hörd, men för att väcka empati och förståelse behövs betydligt mer än bara en vilja att tjäna pengar på skäggiga damen.

Missa inte:
När all flygtrafik låg nere dagen efter 11 september 2001, fick klimatforskaren David Travis en oväntad chans att se vilken betydelse våra utsläpp av partiklar egentligen har. Tungt men livsviktigt. En dunklare värld, Vetenskapens värld.
– SVT1, ons 30 aug 21.20

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga