Kultur

Tevedisciplin

I en värld av dåliga samveten har teve naturligtvis svaret: disciplin. Det handlar om disciplin av vår kropp (Du är vad du äter, Forma kroppen, Biggest loser), vårt åldrande (Vem åldras värst?, 10 år yngre, Extreme makeover), våra hem (Room service, Äntligen hemma, Nya rum) och våra barn (Supernanny, Nannyakuten). Disciplin är också ledordet i […]

I en värld av dåliga samveten har teve naturligtvis svaret: disciplin. Det handlar om disciplin av vår kropp (Du är vad du äter, Forma kroppen, Biggest loser), vårt åldrande (Vem åldras värst?, 10 år yngre, Extreme makeover), våra hem (Room service, Äntligen hemma, Nya rum) och våra barn (Supernanny, Nannyakuten).
Disciplin är också ledordet i SVT:s nya ”dokumentärserie” Så ska dom tas! I något slags socialt och samhälleligt experiment transporteras en grupp 16-åriga engelska killar och tjejer till en internatskola där de ska leva och studera enligt 1950-talets skolregler. Bakgrunden sägs vara att killar presterar allt sämre än tjejer i skolan och att man vill se om könsuppdelad undervisning och strikt – just det – disciplin kan förbättra deras resultat.

Det låter ju väldigt ädelt men jag har svårt att tro att det skulle blivit något av om inte ett tevebolag involverat sig i (drivit på?) processen. För här ska det grävas i tonårskänslor: hemlängtan, förödmjukelse, rebellande, kamratskap, you name it. Alla pratar om hur de inte vill ge upp, vilken otrolig chans det här är. Vari chansen består är dock något svårt att se. Många av deltagarna har redan bra betyg, och för övriga kan man fundera över hur det faktum att lärare efter lärare skriker åt dem att de är dumma och lata, ska kunna få dem mer studiemotiverade. Och på vilket sätt ska ungdomar 2006 ha glädje av en mossig könsuppdelning av läroplanen, där tjejer förväntas lära sig att bli bra husfruar medan killarna ska snickra och bygga?
Men visst, det är skickligt uppbyggd ”infotainment” och de flesta av eleverna kommer säkert att förbättra sina resultat, fast huvudsakligen beroende på att 1. vem vill misslyckas i teve? och 2. klasserna är inte bara könsuppdelade utan även mindre, det vill säga mer lärartid per elev.
Efter att ha sett första avsnittet är jag dock säker på att den här serien gick i någon av kabelkanalerna i våras. Varför vill SVT vara en plats för gammal skåpmat?

Missa inte:
Jag vet, teve är fantastiskt, men snart är det höst och vinter och mörker, så ut och njut så länge det går!

Om du ändå prompt vill se något: Musikministeriet – undersöker musikens alla vinklar och vrår. Trailern bådar gott!
– SVT1, mån 21 aug 21.30

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga