Inrikes

Papperslösa fick avtalslön efter hot om blockad

Hotellet ifråga anlitar en städfirma vars personal huvudsakligen är gömda och asylsökande flyktingar, en del med och andra utan tillfälliga arbetstillstånd, och sektionen beskriver arbetsförhållandena som ”slavliknande”. På grund av sin osäkra situation vill ingen av de inblandade framträda med namn, eller att deras arbetsgivare ska kunna identifieras. – Företaget räknar med att man ska […]

Hotellet ifråga anlitar en städfirma vars personal huvudsakligen är gömda och asylsökande flyktingar, en del med och andra utan tillfälliga arbetstillstånd, och sektionen beskriver arbetsförhållandena som ”slavliknande”. På grund av sin osäkra situation vill ingen av de inblandade framträda med namn, eller att deras arbetsgivare ska kunna identifieras.

– Företaget räknar med att man ska kunna städa 22 rum på 8 timmar, vilket är en omöjlighet. Det är inga små rum och allting ska vara fläckfritt, glänsande. I varje rum måste vi torka alla möbler, ställa i ordning i minibaren, dra isär sängarna, byta lakan och bädda dem var för sig och ställa ihop dem, dammsuga, moppa och torka toaletten och badrummet. Ibland ställa in eller plocka ut extramöbler dessutom. Ofta ligger gästernas kläder slängda överallt och då måste man först plocka upp dem och vika ihop dem. Det kan se ut hur som helst, jag har hittat blod, använda kondomer, spyor, och en gång var det talk över precis hela rummet, berättar ”Ana”, en av sektionens medlemmar.

I verkligheten handlade det snarare om mellan 10 och 14 timmars arbete per dag. Ibland fanns det inte tid över till att äta lunch.

– Det kunde också hända att chefen ringde när jag redan satt på tunnelbanan hem, påstod att jag missat något och tvingade mig att åka tillbaka igen, säger hon.

För detta fick de 75 kronor i timmen, beräknat på 8 timmars arbetsdag, och utan semesterersättning, OB, övertid eller rätt till sjuklön. I Hotell- och resturangfackets kollektivavtal är minimilönen 86,50 kronor i timmen. Från lönen drogs också skatt, men sektionens efterforskningar visade att ingen preliminärskatt betalats in.

Det var när ”Ana” överraskande fick sparken från jobbet som sektionen, trots medlemmarnas osäkra situation, valde att ta strid. De hotade med strejk, blockad av personalingångarna och inte minst – att tillsammans med sympatisörer från olika LS ställa sig utanför hotellets stora entré med banderoller och flygblad. Timmarna innan tidsfristen för stridsåtgärden skulle gå ut accepterade städfirman att förhandla.

– De insåg att det skulle innebära ett omedelbart slut på deras kontrakt med hotellet, och vek ned sig, säger ”José”, en av aktivisterna som varit inblandad i striden.

Den uppgörelse som nåddes under helgen innebär att ”Ana” retroaktivt kommer att få ut all den lön och ersättning hon varit berättigad till enligt kollektivavtalet för hela den tid hon arbetat för företaget, samt ett skadestånd vars storlek parterna kommer att förhandla om senare i veckan. Det innebär också att samtliga anställda, ett trettiotal personer, från och med nu kommer att få ut avtalsenlig lön, med rätt till semesterersättning, OB-tillägg, övertidsersättning och sjukledighet.

När detta blev känt fick sektionen snabbt två nya medlemmar, och fler har anmält intresse, enligt ”Jose”.

– Det här är en stor seger. Det visar att det lönar sig att hävda sina rättigheter, även om man har den mest otrygga form av anställning som kan tänkas. Arbetsköparna är känsliga. De drar in stora pengar och har mycket att förlora. Därför kan man nå stora resultat genom att sätta hårt mot hårt och ha is i magen, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga