Utrikes

Fredsavtal i Nepal

Efter veckor av förhandlingar kom den nepalesiska regeringen och Nepals kommunistiska parti (maoistiskt) den 9 augusti överens om att bjuda in FN till hjälp för att övervaka vapenvilan, se till att mänskliga rättigheter följs och att det kommande parlamentsvalet går rätt till. Den verkliga tvistefrågan handlar dock om vapenhantering. Regeringen och FN vill att gerillans […]

Efter veckor av förhandlingar kom den nepalesiska regeringen och Nepals kommunistiska parti (maoistiskt) den 9 augusti överens om att bjuda in FN till hjälp för att övervaka vapenvilan, se till att mänskliga rättigheter följs och att det kommande parlamentsvalet går rätt till.

Den verkliga tvistefrågan handlar dock om vapenhantering. Regeringen och FN vill att gerillans vapen ska samlas in, medan maoisterna i så fall vill ställa samma krav på regeringsarmén.

Utöver gerillan finns också en ”folkmilis”, som maoisterna inte vill upplösa utan jämför med en polisstyrka. Den över 100000 man starka milisen ses som ett orosmoment i fredsprocessen, men nämns inte i avtalet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga